Genel SağlıkHABERLER

DOĞRU BESLENME İLE MİGRENİ YENİN

Toplumda yaygın olarak görülen migren tedavisinde, ağrıyı harekete geçiren gıdaları belirlemek ve bu gıdalardan uzak durmak etkili yöntemlerden biri. Doğru beslenerek korkunç baş ağrıları engellenebilir. Araştırmalar, sadece alınan gıdaların düzenlenmesi ile hastaların yarısından fazlasının ağrılarının yüzde 30’dan fazla oranda azaldığını gösteriyor. Ayrıca, hastaların beşte birinde ataklar yarıdan fazla oranda kayboluyor. Migren hastalarına uygulanan Tip3 testiyle hastada ağrıya yol açan besinler tespit edilebiliyor. Anadolu Sağlık Merkezi (ASM) Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Ertaş, migren ve beslenme arasındaki ilişkiyi anlattı.

Migren atağının çok çeşitli tetikleyicileri bulunuyor. Bunlardan bazıları kontrol edilebilir, bazıları kontrol edilemeyen nedenlerdir. Migrenli hastaların tümüne genel olarak düzenli uyku uyumaları, düzenli beslenmeleri, öğün atlamamaları ve aç kalmamaları öneriliyor. Bunların yanında ne yedikleri de önem taşıyor.

Migren hastalarının yediklerine dikkat etmeleri, ağrıyı harekete geçiren besinleri tespit edip bunlardan uzak durmaları, şiddetli baş ağrılarından kaçınmak için etkili bir yöntem. Araştırmalar, sadece alınan gıdaların düzenlenmesi ile hastaların yarısından fazlasının ağrılarının yüzde 30’dan fazla oranda azaldığını gösteriyor. Hastaların beşte birinde ise ataklar yarıdan fazla oranda kayboluyor. Anadolu Sağlık Merkezi (ASM) Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Ertaş, migren hastalarına uygulanan Tip3 testiyle hastada ağrıya yol açan besinlerin tespit edilebildiğini belirterek test hakkında şu bilgileri verdi:

“Migreni tetiklemekte, gıdalar her zaman tek başına etkili olmayabilir. Hastanın o gıdayı aldığında, gıdaların içine giren bileşenlerden öyle bir maddeye karşı duyarlılığı vardır ki birbirinden farklı gibi görünen iki ayrı yemeği yediğinde de migreni ortaya çıkabilir. Migren bazen şeker gibi yaygın kullanılan bir gıdadan da kaynaklanabilir, kırmızı şarap gibi her öğün tüketilmeyen içeceklerden de. Ayrıca sonradan etkilerini tespit edebilen gıdalardan da kaynaklanabilir. Örnek olarak, kişi peynirin migreni tetiklediğini fark eder ama kepek ekmeğinin etkisini fark etmeyebilir. Dolayısıyla ağrılar yine gelir. Kişinin bu durumun ayrımına kendi kendine varması kolay değildir. Hangi gıdanın migreni tetiklediğini belirlemek için Tip3 testi etkili bir yöntem.”

Tip3 testi hem yaygın, hem seyrek hem de çok seyrek kullanılan gıdaları kapsıyor. Dolayısıyla son derece geniş bir yelpazeye uzanıyor. Test ile;

Et, süt, peynirler
Deniz mahsulleri
Mayalar
Mantarlar
Salatalar
Çay gibi demlenen içecekler
Hazır gıdalarda kullanılan katı ve boyar maddeler
Baharatlar
ve diğer birçok besinler taranıyor.

Test nasıl yapılıyor?

Herkese kolaylıkla yapılabilen Tip3 testinde hastanın kanında 266 gıdaya karşı antikor aranıyor. Düzeyi yüksek bulunan antikorlar, duyarlı gıda olarak kabul ediliyor.D uyarlı olunan gıdalar belirlendikten sonra, bu listedeki yiyeceklerden en az üç aylık bir süre tamamen uzak kalmak yeterli olabiliyor. Eğer çok duyarlı olunan gıdalar varsa aylarca, belki bir yıl uzak kalmak gerekiyor. Belli süre gıdadan uzak durulduktan sonra, bu gıdalar aşırıya kaçmamak koşuluyla tekrar tüketilmeye başlanabiliyor

Tek başına test yeterli mi?

Diyet her zaman migrene çare değil. Ancak yoğun ilaç tedavisi uygulanan hastalarda, alınan gıdalara dikkat edilerek migren ağrıları azaltılabiliyor. Her koşulda kişi her zaman kendi kendisinin doktoru olmalı, yediklerine, uykusuna ve neyin migrenini tetiklediğine dikkat etmeli.