DİYET PROGRAMINIZ SAĞLIKLI MI?
Beslenme ve Diyet Uzmanı Zuhal Güler, ailem.com’a yaptığı açıklamada, yeterli ve dengeli beslenme için, yenilen şeylerin özenli seçilmesinin yanında, pişirme yöntemlerinin de önemli olduğuna dikkat çekti.ü
Zuhal Güler, şişmanlığın zararlarını açıklayarak, uygulanacak diyet programının özellikleri hakkında bilgi verdi.
Öncelikle protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, mineral ve lif dengesinin iyi kurulmuş olması gerektiğini ifade eden Güler, protein kaynağı olarak et çeşitleri, yumurta, süt, süt ürünleri, kurubaklagiller ve soya kıyması, soya etinin tüketilebileceğini söyledi.
GIDALARI TÜKETİRKEN
Güler, “Etlerdeki tercihin ızgara olmasına ve özellikle haftada 3-4 defa soya kıyması veya etinin tercih edilmesine özen gösterilmeli. Yağ tercihi yaparken de sıvı yağların farklı çeşitlerinin kullanılması sağlıklı olacaktır. Özellikle zeytin yağı, diğer yağlara göre daha fazla kullanılabilir. Yine yoğun olarak karbonhidrat içerdikleri için ekmek, şeker, şekerli yiyecekler ve tatlılardan uzak durulmalıdır. Fakat ihtiyaç iyi bir enerji kaynağı olan karbonhidratıda kompleks şekliyle yüksek lifli ürünler, meyve ve sebzelerden sağlamakta fayda var” dedi.
ŞİŞMANLIĞIN GETİRDİĞİ SORUNLAR
Çeşitli değerlendirme yöntemi ile kilolu olduğu ve kilonun sağlıksız olarak değerlendirildiği kişilerin diyet yapması gerektiğini söyleyen Güler, kişinin kilolu olup olmadığıyla ilgili yapılan değerlendirmelerden sonra, diyet gerekiyorsa uygulanması gerektiğini belirtti. Güler, şişmanlığın yaratacağı sorunları şöyle sıraladı;
Fazla kilolar gün içindeki hareket özgürlüğünü kısıtlayarak yavaş hareket etmeye, çabuk yorulmaya ve bunlara bağlı olarak çalışma veriminin azalmasına neden olur.
Hastalıklara yakalanma riskini arttırarak yaşam süresinin ve kalitesinin azalmasına neden olur.
Genellikle şişman bireylerde kötü huylu kollesterol (LDL) yüksek, iyi huylu kollesterol (HDL) düşüktür bu da kalp damar hastalıklarına neden olmaktadır. Bu bireylerde yeterli lif alındığında kötü huylu kollesterol kullanılmadan vücuttan atılabilir.Yetersiz meyve ve sebze tüketimine bağlı oluşan yetersiz lif tüketimi ½ paket Diet Life Plus 1 kase yoğurtla karıştırılarak karşılanabilir.
Şişmanlık solunuma ve kan dolaşımına mekanik bir yük getirerek solunumu zorlaştırmakta, kalbi yormaktadır.
Şişman bireylerde şeker hastalığı gibi kronik hastalıklara yakalanma riski daha yüksektir.
Şişmanlık iskelet ve kas üzerinde ağır yüke ve kalça, bacak, omurga eklemlerinde kireçlenmeye neden olabilir.
HER DİYET PROGRAMI UYGULANABİLİR Mİ?
Diyet programının herşeyden önce kişiye özel olması gerektiğine dikkat çeken Güler, gazete yada dergilerden alınan programların herkese uymayabileceğini dile getirdi. Bunun sonucunda da sağlık problemlerinin ortaya çıkabileceğini ifade eden Güler, doğru diyet programının özellikleri hakkında şu bilgileri verdi.
Diyet kesinlikle bu konuda eğitim almış beslenme ve diyet uzmanları tarafından hazırlanmış olmalıdır.
Uygulanan zayıflama diyeti kişinin ihtiyaçlarını karşılayabilecek besin ( protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, mineral, lif…) maddelerini yeterince ve dengeli bir şekilde içermelidir.
Uygulanan diyet kişiye var olan kötü beslenme alışkanlıkları yerine doğru beslenme alışkanlıkları kazandırmalıdır. Düzenli ve az az sık sık yemek yemek, yeterli miktarda lif ihtiyacını karşılamak, düşük kalorili atıştırmaları tercih etmek ve yeterince su içmek gibi alışkanlıklar kazandırmalıdır.
Uzun sürede kilo vermeyi sağlayarak verilen kilonun kalıcı olduğu diyetler başarılıdır.
Kişilerin diyet yaptıkları süre içerisinde sürekli kontrol altında olduğu ve motivasyonlarının sağlanarak mutlu oldukları diyetler başarılı olur.
Yeterli ve dengeli beslenmeyi yaşam biçimi haline getiren diyetler başarılıdır.
Yeterince lifin alındığı diyetler başarılıdır çünkü:
Çözünmez lif sindirilemeyen bitki çeperleridir ve mideye girdiğinde yeterince suyla birleşir ve şişerek uzun süre midede kalıp tokluk hissi sağlar.
Kan kollesterolü, kan şekerinin düzenlenmesini sağlar.
Kanserojen maddelerin vücuttan uzklaştırılmasını sağlar.
Barsakların hareketlerini düzenleyerek pekliğin önlenmesini sağlar.
Barsak içindeki mikro organizmaların faliyetlerinin düzenlenmesini sağlar.
Gün içinde alınması gereken lif miktarı 30 – 35gr’dır ve bunun sadece 12gr’ı doğal yollardan alınabilir geri kalan kısmı %85’e varan doğal çözünmez lif içeren ürünlerden sağlanabilir.