Genel SağlıkHABERLER

‘DİYABETİ DURDURALIM’ PROJESİ İLE TÜRKİYE’DE BİR İLK GERÇEKLEŞTİ…

AKRAN EĞİTİM PROGRAMI İLE HASTALAR HASTALARI EĞİTECEK

Türkiye Diyabet Vakfı’nın diyabet hastalığına karşı mücadele etmek amacıyla Cumhurbaşkanlığı himayesinde yurt genelinde başlattığı ‘Diyabeti Durduralım’ projesi kapsamında bir ilk gerçekleşti. 20-21 Ağustos tarihleri arasında Ankara Rixos Hotel’de yapılan Akran Eğitim Programı kapsamında Edirne’den Van’a kadar 23 ilden 50 kronik diyabet hastası 25 hekim tarafından diyabetle mücadele konusunda eğitildi. Eğitim alan hastalar yaşadıkları illerde diyabetle ilgili başka hastalara eğitim verebilecek.

Yaşam boyu diyabetten korunma bilincini yaygınlaştırmak amacıyla Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı’nın himayesinde Türkiye Diyabet Vakfı’nın koordinatörlüğünde başlatılan ‘Diyabeti Durduralım’ projesi kapsamında Akran Eğitim Programı başlatıldı. Akran Eğitim Programı kapsamında İngiltere ve Amerika’da pilot bölgelerde uygulanan hastanın hastayı eğitmesi modeliyle Türkiye’deki 5 milyonu aktif ilaç kullanan 10 milyon diyabetli hastaya ulaşılması hedefleniyor. Ankara’da 2 gün süren eğitimlerde Edirne’den Van’a kadar 23 ilden yaklaşık 50 diyabetli hasta 25 hekim tarafından diyabette tıbbi beslenme, Tip 1 ve Tip 2 diyabet beslenmesi, diyabette psikolojik sorunlar ve cevaplar, gebelik ve diyabet gibi pek çok konuda eğitim aldı.

Sağlık Bakanlığı, 23 ilin valilikleri ve 23 ilden 30 üniversitenin desteklediği Akran Eğitim Programı’na katılan diyabet hastaları eğitimlerin sonunda diyabet bilgilerini ölçmek için sınava tabi tutuldu. Sınavı geçen hastalar hak kazandıkları diyabetle ilgili eğitim verebilir sertifikası ile kendi şehirlerinde diyabet hastalarına eğitim verebilecek.

İlk yılda 20 bin diyabetli hastaya ulaşacak

Ankara’da yapılan Akran Eğitim Programı ile ilk yılın sonunda 23 ilde 20 bin diyabetli hastaya ulaşmayı hedeflediklerini belirten Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, “Türkiye’de 5 milyonu aktif ilaç kullanan yaklaşık 10 milyon diyabetli hasta var. Doktor ve hemşirelerin tüm bu hastalara ulaşıp eğitmesi mümkün olmuyor. Diyabeti Durduralım projesi kapsamında gerçekleştirdiğimiz Akran Eğitim Programı ile bu 5 milyon hastaya ulaşmayı hedefliyoruz”dedi.

Diyabetin neden olduğu hasarları diyabet hastalarını eğiterek en aza indirabileceklerini belirten Prof. Dr. Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü: “Diyabetle nasıl mücadele edeceği konusunda eğitim alan hastalarda organ hasarı yüzde 40-50 oranında daha az. Çünkü bilinçli diyabet hastaları ne yemeleri gerektiğini, egzersiz yapmanın önemini, ilaçlarını nasıl kullanacaklarını iyi biliyorlar. Oysa eğitim almayan hastalar bu saydıklarımız konusunda çok da bilinçli olmadıkları için, hastalıkta oluşan komplikasyonları daha fazla yaşıyor. Diyabet konusunda bilinç sahibi olmayan hastalarda ölüm oranı da daha fazla oluyor maalesef.”

Diyabet hastalarını eğitmenin Türkiye’nin sağlık bütçesinin azalmasını sağlayacağını da sözlerine ekleyen Prof. Dr. Yılmaz, “Diyabet ve diyabetin neden olduğu hastalıklar Türkiye’nin sağlık bütçesinin yüzde 25’ini oluşturuyor. Hastaların eğitilmesi sağlık bütçesi üzerindeki yükü de azaltır” şeklinde konuştu. Diyabetin Türkiye ekonomisine oluşturduğu yükün şu an için yıllık 3 milyar doların üzerinde olduğunu belirten Prof. Dr. Yılmaz, Diyabeti Durduralım projesi ile, diyabet ve diyabetin sebep olduğu bu yükü geleceğe dönük olarak azaltmayı hedeflediklerini de vurguladı.

“Diyabet 10 yılda yüzde 100 arttı”

Diyabeti Durduralım projesi, yaşamın her alanında diyabetin gündem konusu haline getirilmesi ve yaşam boyu diyabetten korunma bilincinin geliştirilebilmesi amacıyla Cumhurbaşkanlığı’nın himayesinde, Türkiye Diyabet Vakfı’nın koordinatörlüğünde ve Dörtok&Bersay Sağlık ve İyi Yaşam İletişim Danışmanlığı’nın iletişim sponsorluğunda başlatılan bir sosyal sorumluluk projesi.

Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre dünyada diyabetli sayısının 220 milyona ulaştığını söyledi. Türkiye’de ise diyabetin Dünya Sağlık Örgütü’nün 2030 yılı tahminlerini geçtiği ve son 10 yılda yüzde 100’den fazla artarak 10 milyon kişiyi etkilediğini ifade eden Prof. Dr. Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye ve dünyada büyük bir hızla yayılan diyabet hastalığı iyi tedavi edilmediği takdirde ciddi kalp damar hastalıklarına, böbrek bozukluklarına, körlüklere neden olabiliyor. Vakfımız, başta ilaç sektörü olmak üzere çeşitli sektörlerin destekleriyle, sağlıklı yaşam konusunda her kesime eğitim vererek kamuoyunun bilgi birikimini artırmak, beslenme bilinci oluşturmak, spor ve egzersizi hayatın bir parçası haline getirmeyi amaçlıyor” dedi.

Diyabete karşı sağlıklı yaşam seferberliği

‘Diyabeti Durduralım’ projesinin üç yıllık yoğun bir uygulama takvimi var. Proje çerçevesinde 23 ilde başlatılacak bilinçlendirme çalışmalarının yanı sıra, çalışanların diyabete karşı duyarlı bir şekilde beslenmeleri için iş yerlerinde bilgilendirme etkinlikleri düzenlenecek. Ofislerde ve park alanlarında spor ve egzersiz alanları oluşturulacak. Anne adaylarına gebelikten itibaren kendilerini ve bebeklerini diyabetten koruyucu önlemler ve bilgiler konusunda eğitim verilecek. İlköğretim öğrencilerine ve gençlere çağdaş sosyal medya uygulamaları ile ulaşılacak. Yöresel mutfakların diyabetten korunma bilinciyle revizyonu için çalışmaları da kapsayan proje çerçevesinde aileler ve işyerleri için diyabete karşı sağlıklı menü önerileri içeren yayınlar hazırlanacak.

Türkiye Diyabet Vakfı Hakkında:

1996 yılında Türkiye’de diyabetle mücadele ve diyabetli kişilerin yaşam kalitesinin geliştirilmesi amacıyla yola çıkan Türkiye Diyabet Vakfı, diyabet konusunda farkındalığın artırılması, diyabetlilerin sosyal haklarının iyileştirilmesi, diyabetliler, aileleri için diyabet eğitimi, diyabet alanında bilim düzeyinin yükseltilmesi ve bilim adamlarının desteklenmesi, diyabetle ilgili sorunları çözümlemek, sağlıkla ilgili kuruluşlar arasında koordinasyon ve işbirliğini artırmak amacıyla bölgesel ve ulusal projelerin geliştirmenin yanı sıra, bilimsel ve sosyal alanlarda uluslararası faaliyetler hayata geçirmektedir. Bu doğrultuda diyabetli hastalara, diyabetle uğraşan bilim adamları ve diğer sağlık çalışanlarına ve halka yönelik eğitsel, sosyal, bilimsel çalışmalarını, bakım ve tedavi hizmetlerini Türkiye çapında ve uluslararası alanlarda sürdürmektedir.

Türkiye Diyabet Vakfı 1997 yılında Uluslararası Diyabet Federasyonu (International Diabetes Federation-IDF) üyeliğine kabul edilmiş, 2000 yılında ise Bakanlar Kurulu kararı ile kamuya yararlı Vakıf statüsü tanınmıştır.