DİKKAT, GRİP ALARMI…!
Bahara yaklaşırken, tüm yurtta grip alarmı söz konusu…Hem hava sıcaklıklarındaki ani değişiklikler, hem de yoğun ve soğuk bir dönemin ardından gelen yorgunluk bağışıklık sistemini olumsuz etkiliyor. Bu durum da, en çok grip ve soğuk algınlığına neden oluyor.
Son günlerde işyeri ve okullarda yaşanan ciddi iş kayıplarının nedenlerinin başında ani başlayan ve yüksek ateş ile seyreden grip geliyor. Bununla beraber iş kaybına daha az neden olan fakat hastaların yaşamını olumsuz etkileyen, halsizlik ve solunum yollarında rahatsızlık ile seyreden soğuk algınlığı da son günlerin problemi.
Özellikle iş/ okul kayıplarını önlemeye yönelik grip ve soğuk algınlığı(nezle) ile ilgili semptomları azaltıcı tedaviler aslında basit ve etkilidir. Bu yöntemler hekim veya eczacıya danışarak uygulandığında ve önerilen ilaçlar aksatılmadan kullanıldığında çok iyi sonuçlar vermektedir. Soğuk algınlığı ve gripte belirtiler giderilerek hastanın rahatlaması sağlanmaya çalışılır. Bazı ilaçlar birden fazla etken madde içermektedirler. Ateş, ağrı, burun akıntısı, hapşırık, öksürük ve halsizlik gibi belirtiler için , bu belirtileri gidermede kullanılan etken maddeleri içeren kombine ilaçları tercih etmek önem taşır.
GRİP OLUNCA NELER YAPILMALI?
• Her şeyden önce istirahat, mümkünse yatak istirahati önemlidir.
• İstirahat ile beraber doktor tavsiyesi ile alınacak ilaçlar , hastalığın hafif atlatılmasını sağlayabilir.
• Hastalık süresince sıvı alımı çok önemlidir. Bu nedenle su, meyve suyu ve kafeinsiz içecekler tavsiye edilir. Yeteri kadar sıvı alınması sinüslerdeki ve göğsünüzdeki ifrazatın daha az birikmesine ve vücuttan daha kolay temizlenmesine yardım eder.
• Ayrıca suda eritilerek hazırlanan anti-gribal ilaçlar sıvı alımını arttırdığı ve hızlı etki gösterdiği için kullanmaya uygundur.
• Hastalık dönemlerinde beslenmeye dikkat etmeli, iştahsızlık varsa enerji ihtiyacını gidermek için karbonhidrattan zengin diyet uygulanmalıdır .
• Yatarken başın yukarıda tutulması (2 ya da daha fazla sayıda yastık ile yatmak) geniz akıntısının vereceği rahatsızlığı azaltacaktır.
• Bulunulan ortamın uygun ısıda olmasına ve iyi havalandırılmasına dikkat edilmeli, havanın kuruması engellenmeli, nemli olması sağlanmalıdır.
• Yakınmalar düzeldiğinde hemen normal aktiviteye dönülmemeli, tam bir iyileşme için bir süre daha dinlenmeye devam edilmelidir.
• Antibiyotik türü ilaçlar, viral bir enfeksiyon olan gribin üzerine bakteriyel bir başka enfeksiyon eklendiğinde ancak bir hekimin önerisi ile kullanılabilir. Antibiyotiklerin yanlış kullanımı istenmeyen sonuçları beraberinde getirebilir.
• Grip sırasında ASA (aspirin,vb) kullanılmamalıdır . Özellikle çocuklarda bu konu çok önemlidir.
• Anti-gribal ilaçlar, gribe bağlı görülen yakınma ve belirtileri ortadan kaldırır.
Grip, soğuk algınlığı ve alerjik rinit ile ilgili her türlü bilgiye www.Gribim.com sitesinden ulaşabilir, “Grip Testi” ile rahatsızlığınızın grip mi yoksa soğuk algınlığı mı olduğunu öğrenebilirsiniz.
Ayrıntılı Bilgi İçin:
Elif ARIN
Horizon İletişim
Tel. 212 246 23 47