Genel SağlıkHABERLER

DİABETTE GÖZLERE DİKKAT!

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakkı Birinci, “Diyabet hastalarının kör olma riski, zamanında müdahale ile ortadan kalkar” dedi.

En sık görme kaybı diabetten

Dr. Birinci, “Öyle ki günümüzde 20-65 yaş arasında en sık görme kaybı sebebi diyabet olmuştur. Diyabetli hastalarda görme azalmasının en önemli sebebi, retina denilen görme tabakasındaki bozukluklardır” dedi.

Dr. Birinci, diyabetli hastalarda en sık etkilenen organların başında göz olduğunu belirterek, “Öyle ki günümüzde 20-65 yaş arasında en sık görme kaybı sebebi diyabet olmuştur. Diyabetli hastalarda görme azalmasının en önemli sebebi, retina denilen görme tabakasındaki bozukluklardır. Erken dönemlerde retinadaki damar geçirgenliğinin bozulması ile kan ve sıvı sızması, ileri dönemde de zayıf damarların ortaya çıkması ve bunların kanaması ile görme azalması ortaya çıkar” diye konuştu.

Diyabette göz bozukluklarının ortaya çıkmasındaki en önemli faktörlerden birisinin de diyabetin süresi olduğunu ifade eden Birinci, “Yapılan çalışmalarda 20 yıllık diyabeti olanların yüzde 90’ında göz retinalarında bozukluklar tespit edilmiştir. Diyabet ne kadar uzun süredir varsa, o kadar göz tutulumu ihtimali yüksektir” dedi.

Diyabetin yanı sıra kan şekerinin düzensiz ve yüksek olmasının, hastanın genel sağlığının bozuk olmasının ve hipertansiyonun gözdeki bozukluğu artırabileceğine de değinen Hakkı Birinci, şunları söyledi:

“KONTROL YAPTIRILMALI”

“Diyabet hastalığından kör olma riski, kan şekerinin iyi kontrolü, düzenli göz muayenesi ve zamanında tedavi ile azaltılabilmektedir. Göz tutulumu olan hastalar dahi herhangi bir bulgu göstermeyebilir ve görme bozukluğu ileri dönemlerde ortaya çıkabilir. Bu nedenle özellikle 5 yıldan fazla diyabeti olan hastalar hiçbir şikayeti olmasa da en az yılda bir defa göz kontrolü yaptırmalıdır.”

Diyabet hastalığında körlüğün tedavi edilebileceğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Hakkı Birinci, “Kan şekerinin iyi kontrolü, genel sağlığın iyi korunması, düzenli göz kontrolü, uygun merkezlerde zamanında ve doğru tedavi şartı ile diyabette körlük tedavi edilebilir. Diyabette görme tabakası üzerine uygulanan lazer tedavisi de en etkili yöntemdir. Ancak lazer tedavisinin başarısının artırılması, hastalığın erken tanısı ve tedavisi ile mümkündür. Geç dönemde gelip hastalığı ileri seviyelere ulaşanlarda ise lazer tedavisinin etkinliği de azalmaktadır” dedi.

Kaynak: İHA