Genel SağlıkHABERLER

AROMATERAPİYE İLGİ ARTIYOR

Günümüzde çeşitli hastalıkların tedavisinde bitkisel ilaçların kullanımı giderek artarken, günlük yaşamın sıkıntıları nedeniyle insanların en büyük sorunu olan stresin, çeşitli psikolojik sorunların bitki yağlarıyla çözümleneceği belirtiliyor.

Tarihçesi 5 bin yıl öncesine dayandığı ifade edilen ve bitkisel öz yağların kullanılarak fiziksel ve ruhsal sağlık ile güzellik için uygulanan, bir tür masaj yöntemi olan aromaterapiye ilgi artıyor.

Bitkisel yağların psikoloji etkileri şöyle kaydediliyor:

Melekotu: Teskin eder, kaçınılan problemlerle uğraşmaya motive eder.

Anason: Canlılık hissi verir.

Fesleğen: Konsantre olma zorluğu çekenler, dikkati kolayca dağılanlar, kararsızlık ve disipline olma zorluğu içinde olanlar için faydalıdır. Duygusal açıdan kırılgan olanlara güç verir ve düzenleyici olarak depresyon, endişe, histeri ve ruhsal yorgunluk tedavisinde kullanılır.

Defne: Hafif uyuşturucu olan defnenin, yatıştırıcı etkisi vardır.

Asilbent: Ençok yanlızlık, üzüntü, endişe içinde olanlara faydalıdır. Endişelerden kurtulmaya yardımcı olur ve öz güveni sağlar.

Bergamot: Öfke ve hayal kırıklığını giderir, özellikle endişeyle oluşmuş depresyonda sonuç verir.

Huş: Dinçlik verir, ruhu canlandırır.

Karabiber: Hayal kırıklıklarında dayanma gücü verir ve zihnin karar vermesini güçlendirir. Duygusal etkilere kayıtsız olan kişilerin daha sıcak bir ruh haline geçmelerini sağlar.

Kafur: Ruhu dengeleyerek, özellikle depresyonla birleşmiş gerilimi yatıştırır ve kayıtsızlıktan uzaklaştırır.

Karaman Kimyonu: Duygulara sıcaklık verir. Kendini kaybolmuş gibi hissedenlere yeni bir enerji hissi verir. Gerilim ve yorgunluktan uzaklaşma sağlar.

Havuç tohumu: Zihni berraklaştırır. Sedir: Gerilimleri yatıştırır, genellikle meditasyon aracı olarak kullanılır.

Papatya: Fiziksel ve ruhsal bir rahatlatıcı olan papatya, depresyon, korku ve gerilimi yatıştırır. Endişe içinde olanlar için yatıştırıcıdır. Tedirginlik, huzursuzluk, öfke ve sabırsızlık durumlarında sükunet verir.

Kişniş: Zihni uyarıcı bir yağ olan kişniş, duyguları canlandırır ve ruhu tazeler. Hafızaya yardımcıdır.

Kimyon: Zihinsel işlemleri uyarıcı, güçlü bir düzenleyicidir.

Selvi: Depresyonun, hem acı hem de öfke, tedirginlik, aşırı konuşma şeklinde ortaya çıkan diğer yönünü iyileştirir. Büyük ve ani değişikliklerde, kişinin değişimi kabul etmesinde büyük destektir.

Dereotu: Kriz anlarında veya şok sonrasında olduğu gibi kişinin olaylara yenik düştüğü durumlarda kullanılır.

Rezene: Sıkıntılı zamanlarda güç ve cesaret verir. Stresli zamanlarda tepki olarak yeme sonucu oluşan oburluk ile alkolizme karşı kullanılır.

Çördükotu: Bulanık zihne berraklık getirir. Gömülmüş duyguları odaklayarak duygusal acıyı azaltır.

Limon: “Yanan bir kalbi” ve zihni yatıştırır, tazeler. Düşüncelere berraklık sağlar.

Gül: Özellikle kadınlara faydalıdır. Geçmişte kaybolmuş, duygularına aşırı bağlı, kendilerinin çok farkında olanlar ya da aşırı derecede ben merkezli olan kişilerde faydalıdır. Üzüntü ve pişmanlık durumunda yatıştırıcıdır, ruha neşe verir. Acıyı ve depresyonu, -özellikle de doğum sonrasında- iyileştirir.