Genel SağlıkHABERLER

KAPLICA SULARI NASIL BİR ETKİ YAPAR

Herkesin çok merak ettiği bir soru var. Romatizmal ağrıların tedavisinde kaplıca sularının etki mekanizması nasıl oluyor? Bu sorumuza da İÜ Tıbbi Ekoloji ve Hidrokilimatoloji Profesörü Dr. Nergis Yüzbaşıoğlu şöyle yanıt verdi.

Mineral taşıyan kaplıca sularının romatizmal kaynaklı ağrıya etkileri birkaç yolla ortaya çıkar. Suyun fiziksel ve kimyasal özel etkileri ayrıca bunu uyaranların art arda uygulanması sonucu ortaya çıkan genel etki, ağrının azalmasında rol oynar. Suyun fiziksel etkilerine neden olan sıcaklık ve suyun vücut yüzeyine yaptığı basınç, çevresel dolaşımın artmasına yol açarlar. Dolaşımın artması ise kasların kanlanmasındaki azalmaya bağlı kas gerginliklerini ve ağrıyı azaltır. Dokularda çeşitli nedenlerle ortaya çıkmış ve ağrı nedeni olan kimyasal maddelerin uzaklaştırılmasını kolaylaştırır. Ayrıca şişme sonucu yerel basınç artışı nedeniyle ortaya çıkan ağrılarda, hafif sıcak, şişliğin ve dolayısıyla ağrının azalmasında katkıda bulunur. Bir de suyun türbülans özelliği, hastaya dokunmaksızın masaj olanağı, kasların, eklemlerin ve dokuların ağrılarında olumlu katkı sağlar. Minerallerin etkisine gelince; bugünkü kabul edilen anlayışa göre, mineralli sulardan vücuda geçen madde miktar olarak küçük olmasına karşın bu maddelerin ağrıyı dindiren morfin benzeri maddelerin salgılanmasında rol oynadıkları düşünülmektedir. Radyoaktif suların sinir sisteminin uyarılabilirliğini azalttığı bilinmektedir.

Sıcaklığa dikkat!

Şirinevler 70. Yıl Fizik Tedavi Merkezi Hidroklimatoloji Uzmanı Dr. Hüsniye Alzafer, normal 38 derece sıcaklıkta suya girilmesini salık verirken her derece artışının kalp vurumunu hızlandırdığına dikkat çekerek ”Eğer su 50 derecenin üzerindeyse havuz ve küvetlerde soğutularak 38 dereceye getirilmelidir. Bu tür suların genel etkisi aynı zamanda metabolik, hormonal ve dolaşım sistemleri üzerindedir” dedi. (Cumhuriyet Gazetesi)