ÇOCUKLUK ÇAĞI EGZAMASI
Öğretmenlerin egzama konusunda bilgilendirilmesi ve doktorların zaman zaman okullarda bu hastalığı anlatmasının sağlanması gerektiği vurgulandı
Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı’ndan Yrd. Doç. Dr. Serhat İnalöz, Yrd. Doç. Dr. Necmettin Kırtak ve Araştırma Görevlisi Almıla Tuncel tarafından hazırlanan raporda, egzamanın nedeninin bilinmediği belirtildi. Egzamada derinin kırmızılaşıp, iltihaplı hale gelebileceği, deriyi kaşımanın tahriş ve enfeksiyonlara zemin hazırlayacağı ifade edilen raporda, “Yüz, boyun, üst göğüs, diz ve dirseklerin kıvrım yerleri en çok etkilenen bölümlerdir” denildi.
Yumuşatıcı merhem, krem ve losyonların, deride kurumayı önleyeceği kaydedilen raporda, şu görüşlere yer verildi: “Çocuğun yapacağı banyonun suyu fazla sıcak olmamalı. Ciltte bir rahatsızlık olmasa bile nemlendirici uygulanması yararlı olur. Egzamalı çocuk kaşınır ve bu da çocuğu ve yakınlarını rahatsız eder. Kaşınmaya başlayan çocukla oynamak, çocuğun dikkatini başka yöne çekmek gerekir. Bazen hafif gıdıklamak da çocuğun kaşınma hissini azaltır. Anne ve babalar genellikle çocukların egzamalı derisine, (ağrır) diye dokunmazlar. Ama kendisine niçin dokunulmadığını bilmeyen çocuk, yanlış anlayarak anne ve babasından uzaklaşır.”
Öğretmenlerin egzama konusunda bilgilendirilmesi ve doktorların zaman zaman okullarda bu hastalığı anlatmasının sağlanması gerektiği vurgulanan raporda, diğer çocuklara, egzamadan korkulmasına gerek olmadığının çok iyi bir şekilde anlatılmasının yararlı olacağına dikkat çekiliyor.
Çocukluk çağı egzamasının tetikleyicileri arasında sigara, bazı gıda maddeleri, yünlü giysiler, deterjanlar, ev tozu akarları, hayvan tüyleri ve polenlerin bulunduğuna işaret edilen raporda, şu uyarılar yer alıyor: “Özellikle ev tozu akarları egzamada önemli rol oynar. Yastık, halı ve oyuncakların tüyleri arasında yaşayan akarlardan kurtulmak çok zor. Yerler sık temizlenip silinmeli. Kaşıntıyı ve tahrişi artıran terlemeyi önlemek için penye ve pamuklu giysiler giyilmeli. Egzaması olan çocuk, hiç bir aktiviteden geri bırakılmamalı.”