Genel SağlıkHABERLER

ÇOCUKLAR DA GRİP AŞISI OLMALI

Kış aylarına girerken artan grip vakaları çocukları da sıkça etkiliyor. VKV Amerikan Hastanesi Pediatri Bölümü’nden Dr. Arzu Özgeneci gribal hastalıkların daha çok temas yoluyla bulaştığını, bu nedenle de hijyen kurallarına uymaya ve hasta kişilere yaklaşmamaya özen gösterilmesini öneriyor.

Soğuk algınlığının ve gribin nedenleri çeşitli virüslerdir. 200’e yakın soğuk algınlığına yol açan virüs vardır. 2 yaşına kadar her çocuk yılda 8-10 tane üst solunum yolu enfeksiyonu geçirir. Bu durum, burun tıkanıklığı, hapşırma, burun akıntısı, öksürük, gözlerde kızarıklık, baş ağrısı, aşırı yorgunluk ile seyreder. Kusma ve mide bulantısı gripte daha çok görülür.

Bulaşma elle temas, öksürük ve hapşırıkla(damlacık yolu) olur. Korunmak için ellerin sık yıkanması gerekir. Eller en az 20 saniye ılık suyla yıkanmalıdır. Hasta çocuklara öksürürken elini değil dirseğini kullanması öğretilmelidir. Çünkü gribal hastalıklar dokunarak bulaşır.

Kapı kolu, musluk, oyuncaklar ve elektrik prizleri virüs öldüren kimyasal maddelerle silinmelidir. Hasta kişilerden uzak durmak, hasta çocuğu okula, yuvaya göndermemek doğru olur. Bir yaşından küçük bebeklerde hastalık ağır seyredebileceğinden hasta kişilerle karşılaştırmamak doğru olur.

AAP(Amerikan Pediatri Akademisi), 6 ay – 23 ay arası çocukların her sonbaharda (Ekim- Kasım ayları) grip aşısı olmalarını önermektedir. CDC(Hastalıklardan korunma ve önleme merkezi her sağlıklı çocuğun(6 ay – 5 yaş arası) grip aşısı olmasını önermektedir. Yatak istirahati ve düzgün beslenme vücudumuzun savunma sistemini güçlendirmede yardımcı olur.

Grip vakaları en fazla kış aylarına girerken artar. Ancak ocak – mart ayları arasında grip vakalarına daha sık rastlanır.

Tedavi yöntemleri

Viral enfeksiyonlarda tedavide şikayetleri hafifletmek mümkündür. Burun tıkanıklığı için serum fizyolojik ile burun temizliği yapılmalıdır. Hem burundaki virüs miktarı azalır, hem de burun nemlendirilmiş olur. Günde 6 – 8 kez ılık serum fizyolojik burun deliklerine damlatılır ve 1 dakika sonra aspire edilir.

Çocuğun yatak odasında soğuk nemlendirici kullanılması oda havasını nemlendirir ve burun tıkanıklığını engeller.

Ateş ve ağrı kesici olarak ilaç kullanılabilir. Bol sıvı verilmesi önerilir. Virüslerin mukozaya yapışmasına engel olan bitkisel ilaçlar hastalığın hafiflemesine neden olur.

Grip ya da soğuk algınlığında ateş 1 – 2 gün sürebilir, bu dönemde ağrı kesici verilmesi işe yarar. Boğaz ağrısına da iyi geleceğinden beslenebilmesine yardımcı olur.

İlk bulgular hissedildiğinde(ilk 24-48 saat ) 1 yaşından büyük çocuklarda antiviral ilaçlar ile İnfluenza(Grip) tip A tedavi edilebilir. Yine, hastalığın başlangıcından itibaren Avrupa’da çok kullanılan, bağışıklık sistemini aktive ederek virüslere karşı direnci artıran immunmodülatör umckaloabo kullanılabilir. Avrupa’da giderek yaygınlaşan immunmodulatörler hastalığın başlangıç döneminde bağışıklık yanıtını artırarak tedavi sağlamaktadırlar.

Soğuk algınlığı ya da grip geçiren çocuğun genellikle 1 haftada iyileşmesi beklenir. Eğer öksürük 1 haftadan uzun sürerse, kulak ağrısı olursa, burun akıntısı yeşil – sarı renk olursa gribin komplikasyonları pnömoni, otit, sinüzit gelişiyor demektir, doktora gitmek tanıya göre antibiyotik komplikasyon gelişirse kullanmak gerekir. Vücudun savunma sistemini zayıflatacağından gereksiz yere antibiyotik kullanılmamalıdır. Bitki çayları çocuğun boğaz ağrısına ve sıvı alımına yardımcı olur, ancak hastalığın süresini değiştirmez. Bu dönemlerde vitamin alınmasının(C vitamini gibi …) hastalığın süresini kısaltmada ya da semptomları hafifletmede yararı olduğu ispat edilmemiştir.

VKV Amerikan Hastanesi
Pediatri Bölümü
Dr. Arzu Özgeneci