Genel SağlıkHABERLER

ÇOCUĞUNUZU TOPRAKLA TANIŞTIRIN

Kent ortamında yaşayan çoçukların bağışıklık sistemini geliştirmek için sık aralıklarla dağ ve orman gibi doğal alanlara götürülmesi, zayıf mikropların toprak aracılığıyla almalarının sağlanması gerektiği bildirildi.

Selçuk Üniversitesi (S.Ü) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Durak, yaptığı açıklamada, doğal yaşamdan uzak olan ve apartman şartlarında yetişen çocukların, kırsal alandaki çocuklara göre hastalıklara karşı vücut dirençlerinin daha zayıf olduğunu kaydetti.

Modern yaşam tarzının gelişmesi ile kentlerdeki çocukların doğal ortamdan uzak kaldıklarını, bu durumun ise ilerleyen yaşlarda görülebilecek hastalıklar karşısında vücudun savunmasız kalmasına ve hastalığın kötü sonuçlar doğurmasına neden olabileceğini söylüyor Selçuk Üniversitesi (S.Ü) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Durak, ve ekliyor: “Kırsal kesimde yaşayan çocukların hastalıklara karşı daha dirençli olmaları bol miktarda tükettikleri et, süt, yumurta ve tereyağı gibi hayvansal ürünlerin yanı sıra gerekli olan zayıf mikropları toprak temasıyla almalarıdır.

Toprakla sık temas eden çocuklar hastalıklara karşı gelişen savunma mekanizması ve antikorlar nedeniyle çok zor hastalanırlar ya da hastalığı hafif şekilde atlatırlar.”

AŞI GİBİ

Özellikle toprakta doğal halde bulunan tetanos mikrobunun çocuklar için en güzel aşı olduğunu vurgulayan Durak, şöyle devam etti: “Kentlerde yaşayan çocukların da kırsal kesimdeki çocuklar kadar hastalıklara karşı dirençli olabilmesi için aşı tek başına yeterli değildir.

Çünkü ülkemizdeki her aşının zayıflatılmış ve kaliteli mikroplardan üretildiğini ya da ithal edilen ilaçların uygun şartlarda muhafaza edilip edilmediğinden emin olamayız. Yani aşılara da fazlaca güvenmemeliyiz. Çocukların bağışıklık sistemini geliştirmenin en etkili yolu, fırsat buldukça dağ ve orman alanlarına götürüp, zayıf mikropları toprak yolu ile almalarını sağlamaktır”.