Genel SağlıkHABERLER

ÇOCUĞUNUZ İŞTAHSIZSA YEMEK YEDİRMENİN YOLLARI

Çocukların büyüme süresince annelerin en sık karşılaştıkları sorunlardan biri çocukların iştahsız olması ve yemeği reddetmesidir. Anneler bu durumda çok endişelenir ve sebebin sadece kendilerinden kaynaklı olduğunu düşünerek suçluluk hissederler. Bu problemle karşılaşıldığında; her çocuğun farklı bir yapıya sahip olduğu kabul edilerek suçluluk duygusundan kurtulmak ve endişelenmeden sağlıklı çözüm hedeflenmelidir. Sağlıklı bir çözüm üretilmelidir; çünkü unutulmamalıdır ki beslenme alışkanlıkları çocukluk çağında şekillenir. Bu sebeple “Çocuğum yesin de ne yerse yesin” değil “çocuğum sağlıklı beslenerek büyüsün” amacıyla hareket edilmelidir. Acıbadem Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Emine Yüzbaşıoğlu, anne ve babalara, çocuklarının iştahsızlığı ile ilgili neler yapabileceklerine dair tavsiyeler verdi.

Israrcı Olmayın: Çocuğunuz iştahsız olduğunda yemek yedirmek için ısrarcı olmayınız. Eğer çocuğunuz yemek istemiyorsa “peki” diyerek bırakın, biraz zaman geçtikten sonra tekrar deneyin. Ayrıca ısrarcı olarak yemek yedirme süresini uzatmanız, belli bir zaman sonra çocuğunuzun hoşuna gideceğinden bu ilgiyi kaybetmemek için yememeyi alışkanlık haline getirecektir.

Yemek Pişirme Sırasında Çocuğunuzdan Yardım İsteyin: Sizin hazırladığınız yemeği reddeden çocuğunuz belki hazırlığına yardım ettiği yemeği severek yiyecektir. Mesela kek yaparken onun karıştırmasına izin vermeniz veya hazırladığınız malzemeleri ondan istemeniz çocuğunuzun hoşuna gidecek, kendi yaptığı için o kekin tadına bakmak isteyecektir. Benzer şekilde sofra hazırlığında çocuğunuzdan isteyeceğiniz yardımlar, onun yemeği reddetme ısrarını azaltacaktır.

Sunumlara Şekil Verin: Sadece çocuklar için değil biz büyükler için de bir yemeğin lezzeti kadar sunumu da önemlidir. Bu sebeple “çocuk nasıl olsa” düşüncesiyle görselliğe önem vermemek çocukların yemekleri reddetmesinde bir sebep olabilir. Yemek tabaklarını süsleyerek çocuğunuzun iştahını olumlu yönde etkileyebilirsiniz.

Çocuğunuzun Sizinle Sofraya Oturmasını Sağlayın: Yemek yemenin herkes için bir ihtiyaç olduğunu kabul etmesi için çocuğunuza da bir servis açarak sofranıza oturtun. Ona ailenizin diğer bireylerine yaptığınız servisi yapın ve ısrarcı olmadan onun kendi kendine yemek yemesini bekleyin. Gözünüz onun üstünde olabilir ancak yiyip yemediği konusunda asla yorum yapmayın. Zamanla göreceksiniz ki çocuğunuz sizleri örnek alarak yemek reddetme alışkanlığını bırakarak kendi yemeye alışacaktır.

Yemek Yedirmek İçin Acıkmasını Bekleyin: Çocuğun yemeği reddetme sebebinin tok olmasından kaynaklandığını düşünerek, ısrar etmek yerine bırakıp biraz zaman geçmesini bekleyebilirsiniz. Böylelikle belki ilk yemek verdiğinizde aç olmayan çocuğunuz sonrasında açıkmış olacağından daha kolay yemeğini yiyecektir. Ana öğünde tamamen aç olması için öğüne yakın zamanlarda çocuğunuza bisküvi, çikolata, kurabiye gibi abur cuburlar yedirmeyiniz. Bu tür yiyeceklerin şeker ve yağ içeriği yüksek olduğundan çocuğunuzun uzun süre tok kalmasını sağlayacaktır.

Hep Aynı Saatlerde Yemek Yedirin: Gün içerisinde çocuğunuz için beslenme saatleri oluşturun ve her gün bu saatlere uymaya çalışın. Ara öğünde meyve, kraker, kuruyemiş gibi yiyecekleri tercih edin. Böylece zamanla çocuğunuz beslenme alışkanlığı kazanacak ve o saatlerde acıktığını hissedecektir. Bu süreçte sabırlı olmalısınız ve beslenme alışkanlıklarının zamanla kazanıldığını unutmamalısınız.