Genel SağlıkHABERLER

‘ÇOCUĞUM HASTALANDI’ DİYE ÜZÜLMEYİN

Çocukluk çağında geçirilen enfeksiyon hastalıklarının bağışıklık sistemini güçlendirerek astım ve alerji riskinin azalttığı bildirildi.

Prof.Dr. Ahmet Rasim, çocuk çağında çok sık antibiyotik kullanılmasının astım riskini arttırdığını belirterek, “Bırakın çocukların biraz boğazı ağrısın, ateşlensin, öksürsün. Hemen antibiyotiklere sarılmayın. Çocuğunuzun vücudu mikropları tanısın ve onlarla savaşmayı öğrensin” dedi.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, son 20 yıl içerisinde astım ve alerjik hastalıkların görülme sıklığında yüzde 50 oranında artış meydana geldiğini dile getirdi. Bu artışın yaygın antibiyotik kullanımı ve dolayısıyla çocukluk çağı enfeksiyonlarının azalmasından kaynaklandığını dile getiren Prof. Dr. Küçükusta, “Bağışıklık sisteminin tam olarak gelişebilmesi için 1 yaşından önce geçirilen enfeksiyonların büyük önemi var” dedi.

VİRÜSLERLE MÜCADELE

Prof. Dr. Küçükusta, alerjiye yatkın olarak dünyaya gelen çocukların geçirdikleri enfeksiyonlar sayesinde mikrop ve virüslerle mücadele etmeyi öğrendiklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

“Çocukluk çağında geçirilen kızamık, su çiçeği, kabakulak, nezle gibi enfeksiyon hastalıkları, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Astım ve alerjik hastalık riskinin azalmasına neden oluyor. Çok temiz ortamlarda büyüyen, çok az enfeksiyon hastalığı geçiren ve çok sık antibiyotik verilen çocukların bağışıklık sistemi yeteri kadar mikroplarla karşılaşmadığından alerjiye daha yatkın olur.”

Astım ve alerjik hastalıkların çok çocuklu ailelerde, erken yaşta yuvaya gönderilen, köy ve çiftlik gibi ortamlarda kedi, köpek ve diğer hayvanlarla iç içe büyüyen çocuklarda daha az görüldüğüne dikkati çeken Prof. Dr. Küçükusta, şöyle devam etti:

“Çocuk çağında çok sık antibiyotik kullanılması astım riskini artırıyor. Bırakın çocukların biraz boğazı ağrısın, ateşlensin, öksürsün. Hemen antibiyotiklere sarılmayın. Çocuğunuzun vücudu mikropları tanısın ve onlarla savaşmayı öğrensin.”