Genel SağlıkHABERLER

BURUN SAĞLIĞI HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Burun estetiği yaptıranların sayısı her geçen gün artıyor. Ancak birçok kadın ne yazık ki burun estetiği, diğer bir adıyla rinoplasti hakkında tam bir bilgi sahibi değil.

Yaşamımızı var eden nefesi alıp vermemizi sağlayan burun, hayati öneme sahip işlevi kadar yüz güzelliğimizi de simgeliyor. Burundaki çok küçük değişiklikler bile yüz görünümünü etkileyebiliyor.örneğin; küçük bir yüze sahip birisinin büyük burnu, yüz güzelliğini gölgelerken, doğru bir burun estetiğiyle etkileyici bir güzelliğe kavuşabilmek mümkün. Bu yüzden de özellikle kadınların estetik ameliyatlarda ilk tercihi rinoplasti yani burun estetiği oluyor. Yaşam biçimleri sürekli değiştikçe insanların güzellik kavramları da değişiyor. Eskiden daha kalkık burunlar tercih edilirken, günümüzde ise daha küçük ve doğal görünen burunlar beğeniliyor. Ankara özel İlgi Göz KBB Cerrahi Merkezi’nden KBB Uzmanı Prof. Dr. Erkan Tarhan, kadınların burun estetiğine ilgilerinin gün geçtikçe daha da arttığını belirtiyor.
Burun estetiğinde cilt tipi önemlidir
“Cilt kalınlığı, rinoplasti sonuçlarını belirleyen en önemli unsurlardan birisidir. Ameliyat sırasında kemik – kıkırdak değişir ve eğer ince bir deriye sahipseniz, deri altında yapılan tüm değişiklikler fark edilebilir.” diyen Prof. Dr. Erkan Tarhan, kalın derinin değişikliklerin görülmesini engelleyeceğini belirtiyor. Bu yüzden rinoplasti için en uygun olanın orta cilt kalınlığıdır. Estetik bir burun elde ederken, burnun fizyolojik önemini korumak da çok önemlidir. Rinoplasti sonrasında burun tıkanıklığının yaşanmaması için ameliyat öncesinde muayenenin eksiksiz bir şekilde yapılması gerekiyor.
Rinoplasti sonrası bakım çok önemlidir
Prof. Dr. Erkan Tarhan’ın verdiği bilgilere göre rinoplasti iki farklı teknikle yapılabiliyor. Bunlardan ilki, tüm işlemlerin burnun içinden yapıldığı “kapalı teknik”tir. Kapalı teknik, daha çok burun sırtı ve ucunda sınırlı değişiklikler yapılacak hastalar için tercih ediliyor. “Açık teknik”te ise burun deliklerini ayıran destek kesilerek ameliyat gerçekleştiriliyor. Tarhan, “Rinoplasti sonrasında mecbur kalmadıkça6 hafta boyunca güneşe maruz kalmamaya çalışın ve solaryuma girmeyin. Güneş ışığı şişliklerin artmasına ve daha geç iyileşmenize sebep olacaktır.” ifadelerinde bulunuyor.
Sigara ve alkol kullananlar dikkat!
Sigaranın ve alkolün zararları saymakla bitmezken, rinoplasti ameliyatlarını da olumsuz şekilde etkiliyor. Rinoplasti olacak kişilerin, sigara kullanıyorlarsa en az 4 hafta öncesinden sigarayı bırakmaları gerekiyor. çünkü sigaranın içinde bulunan nikotin, kan dolaşımını bozarak yaranın iyileşmesini etkiliyor. Estetik ameliyat olunan dönemde alkolün de alınmaması gerekiyor. Alkol vücutta suyu tutarak, cildin kurumasına neden oluyor, bağışıklık sistemini zayıflatıyor ve iyileşme süresini uzatıyor.