Genel SağlıkHABERLER

BÖBREK TAŞI ERKEKLERİ ÜÇ KAT FAZLA ETKİLİYOR

Diyet, yaşam tarzı, enfeksiyonel hastalıklar ve az su tüketmek gibi nedenlerle ortaya çıkan böbrek taşı sorunu Türkiye’de bir çok kişiyi etkiliyor.

İdrardaki kristallerin birikmesi ve çökmesi sonucu oluşan böbrek taşının özellikle erkekleri tehdit ettiğini söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi üroloji Uzmanı Prof. Dr. Nazmi Yalçın İlker,böbrek taşlarına 30 – 40 yaş arası erkeklerde, kadınlara göre üç kat fazla rastlandığını söyledi.
Dünya genelinde bir insanın hayatı boyunca böbreğinde taş oluşma riski yüzde 12 iken, ülkemizde bu oran Ankara, İzmir ve İstanbul’da yüzde 11, Güneydoğu Anadolu’da ise yüzde 30 olarak gözlemleniyor. Böbrek taşının en sık 20 – 40 yaşları arasında görüldüğünü anlatan Anadolu Sağlık Merkezi üroloji Uzmanı Prof. Dr. Nazmi Yalçın İlker, hastalığın tedavisinde ilk etapta cerrahi dışı yöntemlerin tercih edildiğini söyledi. Prof. Dr. İlker, ‘’Bulgular cerrahiyi gerektiriyorsa, seçim genellikle kapalı yöntemden yana kullanılır’’ dedi. Böbrek taşının idrar tahlili ve görüntüleme yöntemleriyle teşhis edilebileceğini ifade eden Prof. Dr.İlker, 6 mm’den büyük taşların mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini söyledi.
Bol su içmek taş oluşumunu engelliyor
Altı milimetreden ufak taşların çoğunun tedavi edilmeden kendiliğinden düştüğünü söyleyen Prof. Dr. İlker, taşın cinsine göre yapılan diyetlerin de bu sorundan korunmada yararlı olduğunu ifade etti. Her taşın cinsine göre beslenme kurallarının farklılık gösterdiğini belirten Prof. Dr. İlker, “Türkiye’de en sık görülen kalsiyum oksalat taşlarında sanılanın aksine kalsiyumu azaltmak değil, kalsiyum dengeli alıp, oksalat’ın idrardan atılımını azaltmak gerekir’’ dedi. Fiziksel aktivitede bulunmanıntaş oluşumunu azalttığını vurgulayan Prof. Dr. İlker, bol su içmenin ve beslenme biçimine dikkat etmenin böbrek taşı oluşumunun önüne geçebileceğini belirtti.
Erkekler riskli grupta
Günümüzde böbrek taşlarının tedavisinde açık cerrahinin yerinin neredeyse kalmadığını anlatan Prof. Dr. İlker, “Yalnızca çok büyük böbreği tamamen dolduran taşlarda açık cerrahi kullanılabilir” dedi. Börek taşlarına 30 – 40 yaş arası erkeklerde, kadınlara göre üç kat fazla rastlandığını söyleyen Prof. Dr. İlker, tedavi edilse de günde en iki litre su içmek başta olmak üzere, gerekli önlemler alınmadığında taşların tekrar edebileceğini vurguladı. Tedavi seçeneklerinin dışarıdan şok dalgalarıyla taşın kırılması ve cerrahi yöntemler olarak iki ana gruba ayrıldığını anlatan Prof. Dr. İlker, seçilecek yönteme taşın yerine, büyüklüğüne ve cinsine göre karar verildiğini ifade etti.