Genel SağlıkHABERLER

BEBEKLERDE BİBERON ÇÜRÜĞÜNE DİKKAT

Biberonla uykuya dalma alışkanlığı olan bebeklerde uzun süre dişlerin sütle teması sonucu bakteri üremesine ve asit oluşumuna uygun ortam sağlanmakta ve diş çürükleri oluşmaktadır. Bazen süte şeker, pekmez, bal gibi tatlandırıcıların eklenmesi gibi alışkanlıklar da çürük oluşumunu hızlandırabilir.

Süt dişleri bebeklerde ortalama altıncı aydan itibaren çıkmaya başlar ve yaklaşık üç yaşta yirmiye tamamlanır. Süt dişlerinin beslenmede, konuşmada ve arkadan gelecek olan kalıcı dişlerin çıkmasına rehberlik etmede önemli görevleri vardır. Bu nedenle kalıcı dişlerin çıkmasına kadar geçen sürede sağlıklı kalmaları önemlidir.

Bebeklerde dişlerin bakımı ilk dişlerin çıkmaya başladığı altıncı aydan itibaren başlamalıdır. Dişler her gün temiz bir bezle silinerek, üzerinde bakterilerin birikmesi ve çürük oluşumu önlenmelidir. Biberon çürüğü olarak da bilinen süt dişlerindeki çürükler genellikle yanlış beslenme özellikleri veya diş temizliğine dikkat edilmemesi sonucu oluşur.

Biberonla uykuya dalma alışkanlığı olan bebeklerde uzun süre dişlerin sütle teması sonucu bakteri üremesine ve asit oluşumuna uygun ortam sağlanmakta ve diş çürükleri oluşmaktadır. Bazen süte şeker, pekmez, bal gibi tatlandırıcıların eklenmesi gibi alışkanlıklar da çürük oluşumunu hızlandırabilir. Yine emziğe bal, pekmez, şeker sürülmesi de diş çürüklerine neden olabilir.

Süt dişlerindeki çürükler dişte iltihaba neden olarak ağrı ve huzursuzluğa neden olur. Aynı zamanda altta gelişmekte olan kalıcı dişlere de zarar verebilir. Süt dişlerindeki çürükler ve kayıplar gelişmekte olan bebeğin konuşmasını olumsuz etkileyebilir. Çürüklerin oluşturacağı kötü görüntü de çocuğu negatif etkileyebilir. Aynı zamanda sıkıntılı bir tedavi sürecini gerektirir.

Biberon çürüklerini önlemek için;

Bebeğin biberonla uyumasına izin verilmemeli,
Biberonla süt verildikten sonra bir miktar su verilmeli,
İlk dişin çıkmasıyla birlikte diş temizliğine, ıslak temiz bir bezle silinerek başlanmalı,
1 yaşından itibaren yumuşak bir fırca yardımıyla suyla fırçalanmalı,
2-3 yaşından itibaren florür içeren mercimek büyüklüğünde diş macunu kullanılarak dişler fırçalanmalıdır.
Belirli aralıklarla çocuk diş hekimi tarafından dişler kontrol edilmelidir.

Çürük oluştuysa mutlaka bir çocuk diş hekimi uzmanı tarafından tedavi edilmelidir. Tedavi edilmeyen bir çürük, diğer dişler için hatta çocuğun genel sağlığı için tehlike oluşturur.