ASPİRİN’İN FAYDALARI SAY SAY BİTMİYOR
Almanya’da pazar günleri yayımlanan Bild am Sonntag gazetesi, 100 yılı aşkın bir süreden beri kullanılan Aspirin’in “21. yüzyılın ilacı olup olmayacağını” irdeledi.
Bild am Sonntag gazetesi, birçok ülkede yılın ilk 10 ayında yapılan araştırmalarda, ilacın etki maddesi olan “Asetilsalisil Asidi”nin (ASS) birçok hastalığa iyi geldiğinin kanıtlandığına dikkat çekti.
Amerikalı bilim adamlarının birkaç yıl önce ASS’nin bağırsak kanserini önlediğine inandıklarını kaydeden Bild am Sonntag gazetesi, son olarak Dartmouth Medical School adlı tıp kuruluşunda yapılan araştırmalarda ASS’nin bağırsak kanseri riskini yüzde 40 oranında azalttığının saptandığını belirtti.
Gazete, ilaçla ilgili son araştırmalarda elde edilen bazı sonuçları şöyle sıraladı:
65 yaşın üzerinde 5 bin kişi arasında 3 yıl boyunca yapılan bir araştırma, Aspirin kullananlarda Alzheimer hastalığına yakalananların oranının yarı yarıya azaldığını ortaya koydu.
Minnesota Üniversitesi’nden Kristin Anderson, 7 yıl süreyle, menopoz dönemine giren 28 bin 283 kadını izledi, haftada 2 ila 4 adet Aspirin kullanan kadınlarda pankreas kanseri riskinin yüzde 43 oranında azaldığını belirledi.
Boston kentindeki Harvard Üniversitesi’nde laboratuvar farelerine yüksek dozda ASS verilerek kan şekeri büyük ölçüde düşürüldü, ancak fazla miktarın insanlara zararı dikkate alınarak, şeker hastaları üzerinde deneme yapılmadı.
Amerikan Kanser Derneği tarafından 1803 kişi üzerinde yapılan bir araştırma, bir yıldan daha fazla bir süreyle haftada en az bir Aspirin alan kişilerde akciğer kanserine yakalanma riskinin yüzde 40 oranında azaldığını ortaya koydu.
Ağırlıklı olarak çeşitli ağrılarda ve ateşi olan hastalarda kullanılan ASS, günümüzde kalp ve damar hastalıklarında da “acil terapi ilacı” olarak kullanılıyor.
Bild am Sonntag gazetesi, ASS’nin ilk kez, Bayer şirketinde çalışan bilim adamı Dr. Felix Hoffmann tarafından 1897 yılında laboratuvarda imal edildiğini anımsattı.