ANNE ADAYLARI YAZ SICAKLARINA DİKKAT
Hamile olmak günümüz kadınları için artık dert olmaktan çok uzak. Eskiye göre hamilelik dönemini çok daha bilinçli bir şekilde geçiren anne adayları doğumdan çok kısa bir süre öncesine kadar hayatın her alanında aktif bir şekilde rol almaya devam edebiliyor. Ancak kadınların bedeninde pek çok fizyolojik ve kimyasal değişikliğin yaşandığı bu dönemde dikkat edilmesi gereken pek çok konu olduğu da bir gerçek. Yaz ayları da dikkat edilmesi gereken dönemlerin başında geliyor. Hisar Intercontinental Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Müge Harma’ya yaz sıcaklarında anne adaylarının dikkat etmesi gerekenleri sorduk:
Anne adayları yaz aylarında dışarı çıkarken nelere dikkat etmeli?
Anne adayları yaz aylarında dışarı çıkarken ince giysiler giymeli, güneşin dik geldiği saatlerde çıkması mecburi ise muhakkak güneş koruyuculuğu yüksek faktörlü kremler cilde sürülmeli, şapka takılmalıdır. Yürürken gölge tercih edilmelidir. Giysileri açık renkli kumaştan ve ince yapılı olmalıdır. Koyu renkli giysiler güneşi çeker ve gebenin kendini daha sıcak hissetmesine neden olur. Yazın mümkünse gebeler sabah veya akşamüstü ve akşam yürüyüşleri ile yazın keyfini çıkarabilirler; sabah 10’dan önce akşam üstü 4’den sonra. Dışarıda dolaşırken sıvı ihtiyaçlarını karşılamak için bol su içmeli ve yanlarında bulundurmalıdırlar.
Sıcak havalar anne karnındaki bebeği ne şekilde etkiler?
Yaz aylarında vücudun sıvı ihtiyacı artacağından gerekli olan sıvı ihtiyacı karşılanmaz ise gebelikte daha sık olarak görülen idrar yolu enfeksiyonları, kabızlık, hemoroid (basur) gibi problemler ile birlikte gebeliğin erken doğum veya düşük tehtidi, oligohidramnioz (bebeğin amnion suyunun normalden azlığı), rahim içi gelişme azlığı gibi pek çok durumla karşılaşma riski artar. Bu yüzden gebelerin en az günde 8-10 bardak su tüketmesi önerilmektedir. Aşırı sıcak havalarda egzersiz yaparken 15 dakika ara ile yarım bardak su tüketimi de pratik bir öneri olabilir.
Yaz aylarında nasıl bir beslenme programı uygulamalıdır?
Düşük kalorili az yağlı yiyecekler tercih edilmelidir. Pişirme yöntemi olarak kızartma tercih edilmemelidir. Mevsim sebze ve meyvelerinden hazırlanacak salatalar uygun yiyeceklerdir. Meyve ve sebze tüketimi vitamin kürü ve sıvı alınımı açısından oldukça fayda sağlayacaktır.
Tatile çıkmayı planlayan anne adaylarına önerileriniz nelerdir ve seyahat sırasında hangi noktalara dikkat etmelidir?
Gebelikte tatil planı yapılması kısıtlanmaz. Ancak uzun sürecek yolculuklar dolaşım sistemini olumsuz yönde etkileyebileceğinden mutlaka 2 saat ara ile dolaşımı düzenlemeye yönelik kalkılmalı ve yürünmelidir.
Uçak yolculuklarında mutlaka öncesinden doktor muayenesi yapılmalı ve rapor alınmalıdır. Gebeliğin son zamanlarında doğuma yakın dönemde uzun yolculuklar riskli olabileceğinden sakınılmalıdır.
Anne adayları denize girebilir mi? Olumlu, olumsuz yönleri nelerdir?
Anne adayları için ideal sporlar yürüyüş ve yüzmedir. Yüzme sporu vücudun tüm adele sistemini çalıştıracak dolaşım sistemi üzerinde olumlu etki oluşturacaktır. Suda yapılacak su jimnastiği de fayda sağlayacaktır. Yüzme ayrıca terleme ve sıcak hissini de azaltacaktır. Ancak denize veya havuza girerken dikkat edilmesi gereken kurallar suyun temizliğinden emin olmaktır. Temiz olmayan sular genel olarak enfeksiyona neden olabilmektedir.
Güneşlenirken hangi noktalara dikkat edilmelidir?
Gebelikteki hormonların etkisi ile ciltte koyu renkli pigmentasyolar oluşmaktadır. Güneş bu durumu alevlendirebileceğinden mutlaka koruyucu faktörü yüksek güneş kremleri kullanılmalıdır. Ayrıca cildin aşırı sıcaktan kuruma yan etkisine karşı nemlendirici kremlerin kullanılması da tavsiye edilmektedir.
Doç. Dr. Müge Harma
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Hisar Intercontinental Hospital