Genel SağlıkHABERLER

ANADOLU’DA SAĞLIK SEKTÖRÜNE YAPILAN YATIRIMLAR, İSTİHDAMA HIZ KAZANDIRIYOR

Türkiye’nin en büyük insan kaynakları platformu Kariyer.net tarafından açıklanan ağustos ayı istihdam endeksi verilerine göre, yeni iş ilanları sayısında bir önceki aya kıyasla yüzde 3’lük artış yaşanırken, toplam 12 bin 164 yeni iş ilanı yayınlandı. Yaklaşık 40 bin kişiye yeni iş fırsatının doğduğu ağustos ayında, sağlık sektörü yüzde 26’ya varan artış oranları ile istihdamı en hızlı artan sektör oldu. Tekstil de ağustos ayında en çok iş fırsatı sunan sektör oldu.

Sağlık ve tekstil zirvede yer aldı

Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, sağlık sektörünün ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 26’lık rekor artış gösterdiğini ve toplam 2 bin 800 kişi için yeni iş imkanı sunduğunu belirtti. Azoz, “Tekstil, yüzde 8 artışla inşaat’ı geride bırakarak ağustos’ta en çok iş fırsatı yaratan sektörlerin başında yer aldı. Sağlık’taki % 26’lık önemli artışa, Ağustos ayı içinde Van ve Uşak’ta yeni açılan hastanelerin katkıda bulunduğu görülüyor” dedi.

Ağustos ayında en çok eleman talebi gelen sektörler ve aranan kişi sayıları şöyle sıralanıyor: tekstil 5000, inşaat 4600, bilişim 3300, sağlık 2800, otomotiv 2500, gıda 2300, üretim 2000, turizm 1600, telekom 1500, finans 800.

Sağlık sektörü, yeni yatırımlarla istihdamda rekora koşuyor

Sağlık sektöründeki yeni iş ilanı sayılarında son beş yılda yaşanan istikrarlı yükseliş eğilimi devam ediyor. Kariyer.net’in istihdam endeksi verilerine göre özel sağlık sektörünün, personel talebinde 2008’e göre yüzde 143; 2009’a göre yüzde 117; 2010’a göre yüzde 60 artış yaşandığı görülüyor.

Özellikle ülke geneline yayılan özel hastane yatırımları, mobil sağlık ve evde bakım hizmetleri gibi yeni uygulamaların sağlık sektörünü istihdam açısından lokomotif sektörlerden biri haline getirdiğini belirten Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, “Sağlık sektörü son dönemde insan kaynağı politikalarındaki yeni düzenlemelerle gündemde. Bunun yanı sıra sağlık turizmi açısından Türkiye çok büyük bir potansiyele sahip. Gelecek 5 yıllık dönemde sağlık sektörünün istihdam hacminin büyük artışlar sergileyeceğini tahmin ediyoruz” dedi.

Personel talebi katlanarak artıyor, deneyim değerleniyor

Sağlığın en çok artış gösteren sektörler içinde yer aldığını belirten Azoz, “Özel sağlık sektörü, son dört yıldır çok büyük bir atılım içinde. Yabancı hastane zincirlerinin yatırımları, Anadolu’da hızla artan özel hastaneler ve sağlık turizmiyle desteklenen bu trend sayesinde sektör istihdam hacmini sürekli artırıyor. Bunun sonucu olarak sektördeki nitelikli personel sıkıntısı da kendini daha net bir şekilde göstermeye başladı. Önceleri teknik personel, fizyoterapist gibi uzmanlıklarda kendini gösteren bu sıkıntı, son yıllarda özellikle Anadolu’da doktor ve hemşire pozisyonlarında da göze çarpıyor” diyor.

Kariyer.net veri tabanında özel sağlık sektöründen gelen iş ilanlarında en sık tekrarlanan kriterin “deneyim” olması dikkat çekiyor. Azoz, sektörde işgücü pazarının da bir denge bulma sürecinde olduğunu belirtiyor. Yetişmiş personel sıkıntısının özellikle Anadolu’da bazı pozisyonların çok değerlenmesine neden olduğunu söyleyen Azoz, sektörün, çeşitli eğitim kurumlarıyla işbirliğine giderek açığı kapatacak personeli yetiştirmek için projeler geliştirdiğini belirtiyor.

En çok hemşire aranıyor

Kariyer.net istihdam endeksi verilerine göre verilerine sağlık sektöründe en çok aranan pozisyonlar şöyle sıralanıyor: “Hemşire, uzman doktor, hasta danışmanı, teknisyen, fizyoterapist, muhasebe uzmanı/yöneticisi, sekreter / asistan, İK uzmanı / yöneticisi, bilgi işlem uzmanı/yöneticisi ve hastabakıcı”

Sağlık sektöründe en çok aranan pozisyon olarak hemşirelik öne çıkıyor. Başhemşirelik gibi yönetici pozisyonların yanında en çok ameliyat hemşiresi, yoğun bakım hemşiresi, yenidoğan hemşiresi, diyaliz hemşiresi, kemoterapi hemşiresi ve tüp bebek hemşiresi gibi alanlarda talep yoğunlaşıyor.

Kariyer.net verilerine doktorlarda en çok talep edilen uzmanlık alanları ise sırasıyla pratisyen, diş hekimi, çocuk sağlığı ve hastalıkları, kadın doğum, anestezi ve reanimasyon, göz hastalıkları, ortopedi, kardiyoloji, nöroloji, genel cerrahi, plastik cerrahi ve üroloji olarak sıralanıyor.

Kurumsallaşma sektörün gündeminde

Sektörden gelen iş ilanları içinde insan kaynakları ve bilişim alanlarının ilk 10’da yer alması, kurumsallaşma yönünde önemli adımların atıldığına işaret ediyor. Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz: “Hızlı büyüyen birçok sektör gibi sağlık da kurumsallaşma yolundaki adımlarını hızla atıyor. Birçok özel hastane profesyonel yöneticilerle çalışmayı tercih ediyor. İnsan kaynağının birinci derecede önem taşıdığı sektörde, birçok kurum İK departmanlarını kuruyor ve bu departman sayesinde eğitim ihtiyaçlarını ve çalışanların performanslarını etkin bir şekilde takip ediyor. Bir yönüyle teknolojiyle de iç içe olan sağlık sektörünün süreçlerini bilişim uygulamalarıyla standartlaştırdığını, daha hızlı ve daha verimli yönettiğini görüyoruz. Tüm bunlar ülkemizdeki sağlık hizmetlerinin kalitesini de artırıyor. Ayrıca sektör sağlık personelinin yanında muhasebe, sekreterlik gibi pozisyonlara olan talebiyle de istihdamda lokomotif rolünü sürdürüyor” diye konuştu.

Sektöre özel meslekler değerleniyor

Kariyer.net’te yayınlanan ilanlar incelendiğinde, sağlık personelinin yanı sıra sektöre özel uzmanlıklara da yoğun talep görülüyor. Hasta ilişkileri sorumlusu, medikal danışman, tıbbi sekreter gibi pozisyonların yanı sıra medikal muhasebe uzmanlığı için yoğun talep bulunuyor. Yusuf Azoz, bu alanlarda kendini geliştiren profesyonellerin giderek daha da değerli hale geldiğini ve gelecekte de iyi koşullarla istihdam olanakları bulabileceklerini belirtiyor.

Anadolu’da da istihdam artıyor

2011’in ilk 8 ayında Kariyer.net veritabanında sağlık sektörü ile ilgili yayınlanan ilanlara bakıldığında, en çok eleman talebi gelen iller sıralamasında İstanbul ilk sırada yer alıyor. Diğer iller ise şöyle sıralanıyor: Ankara, İzmir, Bursa, Diyarbakır Adana, Van, Antalya, Elazığ ve Malatya. Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, sağlık sektöründeki yatırımlar sürdükçe Anadolu’daki istihdamın da aynı hızda artacağını belirtiyor.

İl Sağlık’ta aranan personel sayısı

İstanbul – Avrupa 2080
İstanbul – Anadolu 2000
Ankara 750
İzmir 690
Bursa 490
Diyarbakır 420
Adana 370
Van 290