Genel SağlıkHABERLER

ACİL HEMŞİRELERİ DERNEĞİ, GÜVENLİ IV (DAMAR İÇİ) GİRİŞİM EĞİTİM TOPLANTILARININ ÜÇÜNCÜSÜ ADANA’DA GERÇEKLEŞTİ

Acil Hemşireleri Derneği (AHD) tarafından düzenlenen 2015 yılı Güvenli IV (Damar içi) Girişim Eğitim Toplantılarının üçüncüsü, Becton Dickinson’ın koşulsuz bilimsel desteği ile bu yıl 30 Nisan 2015 tarihinde Adana’da gerçekleşti.

Toplantıda, Türkiye ve dünyada damar içi ilaç uygulama süreçlerindeki riskler ve önleyici tedbirler, Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Gülten Sucu Dağ sunumuyla değerlendirildi. Bulaşıcı kesici delici alet yaralanmaları ve kan sıçramaları ile gelişen enfeksiyonlarda tanı, tedavi ve korunma süreçleri Yrd. Doç. Dr. Aslıhan Uslu’nun; damar içi girişimlere bağlı riskler ve önleyici tedbirler ise BD Klinik Kaynak Danışmanı Hemşire Ebru Burçin ünsal’ın sunumu ile konuşuldu. Sağlık çalışanlarının mesleki maruziyetlerinin psikososyal boyutu Psikolog Levent Bekir Telli tarafından ele alındı. Dr. Can Mustafa Eren ise sağlık çalışanı güvenliğinin adli boyutuna değindi.
Güvenli IV Girişim Eğitim Toplantısı’nda, sağlık çalışanlarının karşılaştıkları en sık yaralanma çeşidi olarak gösterilen ve ciddi bir tehdit oluşturan iğne batma yaralanmalarının riskleri, önleyici tedbirleri, psikolojik boyutları ve izleme süreci gibi farklı konular gündeme geldi. Eğitim programı ile sağlık çalışanları arasında farkındalığı artırmanın yanı sıra deneyimlerin paylaşılması yoluyla iyi uygulamalara ulaşılması hedefleniyor.
Acil Hemşireleri Derneği Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Gülten Sucu Dağ, “AHD olarak acil hemşirelerinin çalışma hayatlarındaki en büyük risk grubunu oluşturan iğne batma yaralanmaları, kesici delici alet yaralanmaları gibi IV girişim sırasında oluşabilecek kazaları önleme noktasında yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Bu kapsamda, sağlık personeli arkadaşlarımızın hayatlarını birebir etkileyen bu konu ile ilgili farkındalığı artırmaya yönelik bir proje geliştirdik ve önce acil servislerdeki daha sonra ise tüm birimlerdeki hemşire arkadaşlarımıza eğitimler vermeye başladık. Bu noktada eğitimlerin devamlılığını ve sürdürülebilirliğini oldukça önemsiyoruz. Eğitimler çerçevesinde şu ana kadar 1450 hemşireye ulaştık. Eğitim toplantılarımız faklı illerde devam edecek” dedi.
Becton Dickinson Klinik Kaynak Danışmanı Hemşire Ebru Burçin ünsal, “İyi uygulamalar ile sağlık hizmetlerinin kalitesinin, erişilebilirliğinin ve güvenliğinin artırılmasını amaçlayan BD Türkiye olarak özellikle acil servislerde çalışan sağlık çalışanlarının IV girişimlerde maruz kaldığı risklerin tanımlanması ve koruyucu önlemlerin aktarılması noktasında farkındalığın arttırılmasına yönelik bir eğitim programı olan bu projeyi oldukça önemsiyoruz. Mesleki maruziyetler, kesici-delici alet yaralanmaları ve kan sıçrama oranları sürdürülebilir bir temele dayanan, uzun soluklu eğitim programları ile azaltılabilir” dedi.
2015 yılında İzmir, Adana ve Antalya’da düzenlenen Güvenli IV (Damar İçi) Girişim Eğitim toplantıları çeşitli illerde düzenlenmeye devam edecek.