Genel SağlıkHABERLER

MECBURİ HİZMET YASASI 2 YIL İÇİNDE KALKACAK

Eğitim ve Sağlık Muhabirleri Derneği’nin bilgilendirme toplantısına katılan Prof. Dr. Recep Akdağ, sağlıkla ilgili projelerini anlattı.

Buna gore 2 yıl içinde genel sağlık sigortasına geçilecek. Mecburi hizmet kalkacak.Aile hekimliği uygulaması başlayacak. Sağlık ocakları da aile hekimliği sistemine dahil olacak. Hasta odaklı hizmete başlanacak. Hastanelerde hasta hakları ofisleri kurulacak. Hastanelerde hasta rehin kalmayacak. Hastalara hekimini seçme özgürlüğü sağlanacak. Çocuklarda hem zeka hem de fiziksel geriliğe neden olan kansızlık, fenilketonüri ve hipotirodi hastalıklarıyla ilgili taramalar sıklaştırılacak.

Sağlik Bakanı Profesör Doktor Recep Akdağ, Eğitim ve Sağlık Muhabirleri Derneği ESAM’ın düzenlediği medya bilgilendirme toplantısında aile hekimliği sisteminin getirileceğini, mecburi hizmet yasasi’nin iki yil içinde uygulamadan kaldirilacağini ve hastalara hekimini seçme hakkinin sağlanacağini açikladi. Uzmanlık Tüzüğü ile ilgili olarak da meslek örgütlerinin açtığı dava sonuçlarına gerekli düzeltmeleri yapacaklarını vurgulayan Bakan Recep Akdağ, “Tıbbi Hizmetlerin Kötü Uygulamasından Doğan Sorumluluk Yasa Tasarı’sıyla ilgili eleştirileri de dikkate alarak çıkaracağız. Bu haliyle Meclis’e göndermeyeceğiz.” diye konuştu:

Armada Oteli’nde yapılan toplantıda Bakan Akdağ, yayınladıkları genelgeyle hiçbir hastanın parası olmadığı için hastanelerde rehin tutulamayacağının bir daha altını çizdiklerini belirterek, “Vatandaşlar böyle bir durumda önce hastane başhekimine, sonuç alamazlarsa muhakkak il sağlık müdürlüklerine başvursunlar. Gerekli müdahaleyi hemen yapacağız. Bu anlamda gazetelere yansıyan olaylarla ilgili gerekli müdahaleyi hemen yaptık” dedi. Halkın en fazla sıkıntı yaşadığı bir sorunun da acil sağlık hizmetleri olduğuna işaret eden Bakan Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kamu ya da özel ayırt etmeden bir hasta acil olarak nereye başvurursa başvursun gerekli müdahale hemen yapılacak, hasta kapıdan çevrilmeyecek. Söz konusu olan özel hastane ise ve vatantaşın sosyal güvencesi yoksa, parasını ödeyemiyorsa biz onu zaten Fak Fuk Fon’dan ödüyoruz.”

HEKİMLER TEŞVİK EDİLECEK

Eski Sağlık Bakanı Osman Durmuş tarafından gündeme getirilen mecburi hizmet uygulaması Türk Tabipleri Birliği ve tabip odalarının tepkisine neden olmuştu. Yeni Bakan Prof. Dr. Recep Akdağ aile hekimliği sisteminin, genel pratisyen hekimlerle, aile hekimliği uzmanlarının katılacağını belirterek, şu açıklamayı yaptı:

“Bu sisteme sağlık ocakları da dahil olacak. Burada çalışan hekimler koruyucu sağlık hizmeti vermeyi sürdürecekler. Ayrıca kendisi üzerine kayıtlı hastalara da aile hekimliği hizmeti verecek.. Hasta başına da gerekli ücreti alacak. Çok sayıda hekimin olduğu bir sağlık ocağında ücret de düşeceği için, sağlık personelinin ülke genelinde sağlıklı dağılımının sağlanacağını düşünüyoruz. Mecburi hizmet hekimleri zorlayan bir sistem. Biz hekimleri teşvik ederek iki yıl içinde bu uygulamayı devre dışı bırakacağız. Aile hekimliği hizmetine bizim standartlarımıza uyan özel sağlık kuruluşlarını da katacağız. Genel sağlık sigortası tamamen kamu sigortacılığı olacak. Ancak özel sağlık kuruluşlarından da hizmet satın alabilecek.”

Sağlık ve eğitim alanında uzman gazeteciler tarafından 1991 yılında kurulan ESAM’ın toplantısında sağlık habercilerinin sorularını yanıtlayan Bakan Akdağ, medya bilgilendirme toplantılarının düzenli olarak yapılacağını belirtti.

“Aile planlamasından yanayım”

Bu arada medyaya yansıyan “aile planlamasına karşı olduğu” iddialarını ise yalanladı:

“5 çocuğum olduğu için bu tip asılsız haberler yayınlanıyor. Ancak ben bir çocuk hekimi olarak bilimsel aile planlamasının yanındayım. Ayrıca doğum aralığının da iki yıldan az olmamasının da anne ve çocuk sağlığı açısından büyük önem taşıdığının altını çizmek istiyorum. Bizim bakanlık olarak önceliklerimiz arasında ilk bir yaş içindeki çocuklardaki kansızlığın önlenmesi yer alıyor. Bu konuda gerekli çalışmaları yapacağız. Ayrıca erken tanı yapılamadığında zeka geriliğine neden olan fenilketöniri ve hipotiroidi hastalıklarının taramalarını da sıklaştıracağız.”

Hastanelerde hasta hakları masası oluşturuluyor

Bugüne kadar sağlık sisteminde hasta odaklı bir yaklaşımın hakim olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Recep Akdağ, hasta haklarının büyük önem taşıdığını vurguladı. Bakan Akdağ, birkaç ay içinde hastanelerde hasta haklari ve halkla ilişkiler masalarinin hizmete başlayacağini belirtti.

Bitmeyen sağlık yatırımları

Eski Sağlık Bakanı Osman Durmuş’un bir kitap hazırlatmasına neden olan 15-20 yıldır bitmeyen ölü sağlık yatırımlarıyla ilgili olarak da bir envanter çalışması yapacaklarını da söyleyen Bakan Akdağ, Çalışma Bakanlığı ile imzalanan, SSK’lıların Sağlık Bakanlığı’nın hastanelerinden yararlanmasını sağlayacak protokolün de geliştirilerek uygulanacağını vurguladı.

İstanbul’da kamu yatırımlarının yeterli olmadığını bu yüzden de hizmetlerle ilgili sorunlar olduğunu vurgulayan Bakan Akdağ, şöyle konuştu:

“İstanbul için özellikle acil hizmetler ve yoğun bakım konusunda projeler geliştiriyoruz, yakında devreye sokacağız.”

Bir gazetecinin “hasta, hemşire, AB, türban ve aile” kelimelerinin ifade ettiği anlamları sorması üzerine Bakan Recep Akdağ, sırasıyla “şefkat, yardım, Avrupa Birliği, insan hakkı ve insanın huzur bulduğu yer” yanıtını verdi.