Genel SağlıkHABERLER

MEME KANSERİ İÇİN YENİ UMUT!

25 ayrı ülkede yaşayan menopoz dönemindeki 7 bin 705 kadın üzerinde, raloksifen etken maddesinin farklı etkileri araştırıldı. Araştırmada 5 bin 129 kadına raloksifen, 2 bin 576’sına ise sahte ilaç verildi.

Riski yüzde 72 azalttı

Menopoz sonrası osteoporoz teşhisi konan kadınlarda 4 yıl boyunca düzenli raloksifen kullanılmasının, meme kanseri riskini yüzde 72, östrojene bağlı meme kanseri riskini ise yüzde 84 azalttığı belirtildi.

Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Macaristan, İtalya, Hollanda, Polonya, İspanya, İsviçre ve İngiltere’nin de aralarında bulunduğu 25 ülkede yaşayan menopoz dönemindeki 7 bin 705 kadın üzerinde, raloksifen etken maddesinin farklı etkileri araştırıldı. Araştırmada 5 bin 129 kadına raloksifen, 2 bin 576’sına ise plasebo (sahte ilaç) verildi.

Plasebo tedavisi yapılan kişelerde 39, raloksifen kullananlarda ise 22 meme kanseri vakası belirlendi. Menopoz sonrası osteoporoz (kemik erimesi) teşhisi konan kadınlarda 4 yıl boyunca düzenli raloksifen kullanılmasının, meme kanseri riskini yüzde 72, östrojene bağlı meme kanseri riskini ise yüzde 84 azalttığı belirtildi. Raloksifenin kolesterol seviyesini düşürdüğü ve ilaç tedavisi sonucu oluşan vajinal kanamaları da en aza indirgediği belirtildi.