Genel SağlıkHABERLER

YAZ AYLARINDA BURUN KANAMALARINA DİKKAT!

Genellikle basit nedenlere bağlı ve kolayca durdurulan bir durum olmasına rağmen bazen sebebi çok ciddi olup hayatı tehdit eden şiddette kanamalar olabilir. Acıbadem Ankara Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Fikret İleri burun kanamaları hakkında bilgi verdi.

Burun kanaması (epistaksis); burun boşluklarından kan gelmesi olup, genellikle kendiliğinden veya müdahale ile durmasına rağmen bazen de hayatı tehdit edici boyutlara erişebilir.

Burun boşluğunu ikiye ayıran orta bölmenin ön kısmında, burunu besleyen damarların yoğun olarak bulundukları little sahası kanamanın sık görüldüğü bölümdür. 20 yaş altı kanamaların neredeyse %90’ı buradan olur. Özellikle sıcak ve kuru iklimler burunun iç örtüsü olan mukozanın kurumasına ve kolaylıkla çatlamalarına yol açar. Bu da zengin damar ağına sahip little sahasında sık sık kanamalara yol açar.

Kan hastalıkları, kan inceltici ilaç kullanımı, karaciğer hastalığı, granülomatöz hastalıklar, sistemik hipertansiyon, toplar damar basınç yüksekliği ve burun tümörleri gibi ciddi nedenler de burun kanamaları ile birlikte görülebilir. Bu nedenle tekrarlayan burun kanamalarında mutlaka bir uzmana başvurmak önemlidir.

Burun kanaması geçiren hastaların çoğu bir KBB uzmanına gelmeksizin kanamayı basit metotlarla durdurabilirler. Bu hastalarda burun kanatlarını birkaç dakika süreyle el baş ve işaret parmağı arasında sıkıca bastırmak kanamanın durması için yeterlidir. Bastırma işlemi burun kemiklerinin aşağıda sonlandığı kısımdan itibaren yapılmalıdır. Sadece burun ucunu sıkıştırmak etkili olamaz.

“KANAMA SIRASINDA BURNU HAVAYA KALDIRMAK YANLIŞTIR”

Aşırı sıcaklarla birlikte burun kanamalarında da artış meydana geliyor. Sıcaklarda damarların gevşemesine bağlı olarak duvar zarı da zayıfladığı için küçük travmalarda, enfeksiyonlarda ya da kaşımalarda damarda yırtılmalar ve kanamalar ortaya çıkıyor. Yapılacak ilk tedavi; başı öne eğerek, baş ve işaret parmağıyla burun ön kanatlarını sıkarak hiç açmadan 10 dakika sıkılı tutup kanın pıhtılaşmasını sağlamaktır. Güneşin en etkili olduğu 11.00-16.00 saatleri arasında mümkün olduğunca dışarıya çıkılmamalı, dışarıya çıkılacaksa da tedbirli çıkmak gerekiyor. Ancak durdurulamayan veya tekrarlayan kanamalarda KBB uzmanına başvurulmaktadır.

Burun kanaması olan orta yaş ve üstündeki kişilerde sistemik tansiyon mutlaka sorgulanmalıdır. Tansiyon kanamaları nöbetler halinde seyredebilir. Kan kaybının etkisiyle tansiyon düşebilir. Bu nedenlerden dolayı tansiyonun düşük çıkması tansiyona bağlı kanamayı ekarte etmez. Kanamanın başladığı anda ölçmek ve ölçümlerle 24 saat hastanın izlemesi gerekir. Hastaya tansiyon yüksekliğinin kanamadan daha önemli olduğu izah edilmelidir. Bu kanamaların gelişebilecek bir beyin kanamasının habercisi olabileceği anlatılmalıdır.