Genel SağlıkHABERLER

10 AYDA KADAVRADAN 227 ORGAN NAKLİ YAPILDI

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun, “yeterli veri tabanı oluşturulur ve diyaliz hastaları da bir merkezde bulunursa organ nakilleri daha kolaylaşacak” dedi.

Türkiye’de 10 ayda 79 kadavra donörden 227 organ nakli yapıldığı bildirildi.

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun, Türkiye’de organ nakli uygulamasının yerleşmediğini belirterek, organ bağışını desteklemek için Sağlık Bakanlığı’nın girişimlerde bulunduğunu söyledi.

Organ Nakli Uluslararası Koordinasyon Kurulu Başkanlığı’nı da yürüten Doç. Dr. Hoşcoşkun, şunları kaydetti: “Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de bu yıl Ekim sonu itibariyle 79 kadavra donörden 145 böbrek, 67 karaciğer ve 15 kalp nakli gerçekleştirildi. EÜ’de ise, 28’i kadavradan, 30’u canlıdan olmak üzere 58 böbrek nakli yapıldı. Bu sayının artması için bazı çözüm önerilerimiz var; Türkiye’de yeterli bir veri tabanı oluşturulması, diyalize giren tüm hastaların belli bir merkezde bulunması gerekiyor. Bunlar uygulanırsa, organ nakilleri daha kolaylaşacak.”

Sağlık Bakanlığı’nın girişimleriyle bağışlanan organların Türk Hava Yolları’nca ücretsiz taşınmasına ilişkin bir protokolün de imzalandığını anımsatan Doç. Dr. Hoşcoşkun, organ nakli uygulamasının artırılması yönündeki diğer girişimlerden de sonuç beklediklerini bildirdi.

ORGAN BAĞIŞI DERSİ

İlköğretim müfredatında “organ nakli” konusunun da ele alınması için Sağlık Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında görüşmeler yapıldığına ifade eden Doç. Dr. Hoşcoşkun, organ bağışında bulunanların sayısının arttırılması için, “Organ Nakli Bölgesel Etik Kurulları” oluşturulması yönünde yasal bir düzenlemenin de TBMM gündeminde bulunduğunu belirtti.

Doç. Dr. Hoşcoşkun, “Organ bağışının hayat vermekle eşdeğer olduğu bilinci aşılanmalı” dedi.