Genel SağlıkHABERLER

1 MİLYON BEBEĞE ‘DEMİR DAMLASI’

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 1 Mart 2004 tarihinde başlatılan ‘Demir Gibi Türkiye’ projesinin, tüm Türkiye’de başarıyla sürdüğünü belirtti

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 1 Mart 2004 tarihinde başlatılan ‘Demir Gibi Türkiye’ projesinin, tüm Türkiye’de başarıyla sürdüğünü belirterek, proje kapsamında 1 milyon çocuğa ulaşmayı hedeflediklerini kaydetti. Akdağ, vatandaşların 4-12 aylık bebeklerini, sağlık ocakları veya ana çocuk sağlığı merkezlerine getirerek ücretsiz demir damlası alabileceğini bildirdi.

Akdağ yaptığı yazılı açıklamada, çocuk sağlığı konusunda gerçek bir değişimi hedeflediklerini vurgulayarak, “Bu proje adından da anlaşılacağı gibi sonuçları itibariyle sadece sağlığı değil, öğrenme kapasitesi ve üretime olan katkılarıyla sosyal ve ekonomik hayatımızı da olumlu etkileyen çok önemli bir başlangıçtır” diye konuştu. Demir eksikliği anemisinin günümüzde en sık görülen halk sağlığı sorunlarından birisi olduğunu vurgulayan Akdağ, bu nedenle projenin ülke düzeyinde toplumun demir yetersizliği konusunda bilinçlendirilmesi, bebeklerin ilk 6 ay anne sütü alması ve 6. ayın sonunda uygun ve yeterli miktarda ek besine geçilmesi, emzirmenin 2 yaşa kadar sürdürülmesi, 4-12 ay arası her bebeğe koruyucu amaçlı ücretsiz demir desteği sağlanması, 13-24 ay arası anemi saptanan bebeklere demir tedavisi önerilmesi amacıyla başlatıldığını kaydetti. Çocuk sağlığı konusunda gerçek bir değişimin ancak ulusal ve uluslararası politikaların kararlı ve sürekli olmasıyla sağlanabildiğini ifade eden Akdağ, Sağlık Bakanlığı’nın bütüncül bir yaklaşımla ele aldığı çocuk sağlığı hizmetlerinin geliştirilmesi, hizmet kalitesinin artırılması, çocukların sağlıklı olarak yaşamlarına devam edip gelişebilmeleri için en üst düzeyde çaba harcadığını bildirdi.

‘Demir Gibi Türkiye’ projesi kapsamında, tüm Türkiye’de Kasım 2004 itibariyle 526 bin bebek ve çocuğa ücretsiz demir damlası desteği sağlandığını bildiren Bakan Akdağ, “Şimdiye kadar 523 bin 364 normal ve 2 bin 425 prematüre bebeğimize koruyucu amaçlı ücretsiz, demir desteği sağladık. 84 bin 681 bebeğimizin ise tedavisini gerçekleştirdik” şeklinde konuştu. Demir eksikliğinin önlenmesi amacıyla yürütülen bu kampanyanın, toplumun tüm kesimlerinin etkin katılımıyla yürütülmesi gerektiğine dikkat çeken Bakan Akdağ, “Türkiye’nin geleceğini emanet edeceğimiz çocuklarımızın daha sağlıklı büyümesini sağlayacak bu proje için herkesin gönüllü desteğine ihtiyacımız var. Medyaya da bu konuda önemli görevler düşmektedir.Toplumun her kesiminin projeye olan duyarlılığı, yaptığımız çalışmalara güç katacak ve binlerce anne ve bebeğin hayatını kurtaracaktır” diye konuştu.