Genel SağlıkHABERLER

112 ACİL YARDIM ÜNİTELERİ MUGLA’DA DA TEK BİR MERKEZDE TOPLANDI

Acil yardım hizmetlerinin tek elden yönetilmesi amacıyla Türkiye genelinde yaygınlaştırılmaya çalışılan 112 Komuta Kontrol Merkezi, Muğla’da da Devlet Hastanesi bünyesinden Sağlık İl Müdürlüğü bünyesine alınarak, hizmet vermeye başladı.

Uygulamaya göre, Muğla ve yöresinden gelen herhangi bir acil ihbar, önce Muğla İl Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki 112 Komuta Kontrol Merkezi’ne ulaşacak.

Muğla İl Sağlık Müdürü Dr. Yalçın Ertaş yaptığı açıklamada, tek bir merkezden yöredeki tüm sağlık hizmetlerinin koordine edildiğini söyledi. Bu uygulamanın diğer il merkezlerinde de başladığına dikkat çeken İl Sağlık Müdürü Ertaş, “Daha önce acil ihbarlar Devlet Hastaneleri bünyesinde ayrı ayrı alınıyordu. Bu uygulamada bazı aksaklıklar ve zaman kaybı ortaya çıkıyordu. Şimdi ise, Muğla ve yöresinin neresi olursa olsun, ihbar önce 112 Komuta Kontrol Merkezi’ne ulaşıyor, daha sonra ise telsizle ilgili yere anons edilerek, sağlık hizmetinin yerine getirilmesi sağlanıyor. Uygulamayla hizmetin yerine getirilip, getirilmediği de kontrolümüz altına alınmış oluyor” dedi.

Yıllardır amacının dışında telefonlarla 112 Acil Servis elemanlarının rahatsız edildiğini belirten Ertaş, “112 telefonlarına gelen asılsız ihbarlar ve başka amaçlarla aranan telefonlar, burada 24 saat görev yapan personelin motivasyonunu olumsuz yönde etkiliyor” diye konuştu. Amacına uygun olmayan telefonların işleyişi bozduğunu, bunun yanında yardıma muhtaç olan vatandaşların haklarının da gasp edildiğini vurgulayan İl Sağlık Müdürü Ertaş, “Lüzumsuz yere aranan bir telefon, yardıma muhtaç bir başka vatandaşı zor durumlara sokuyor. Bu tür hareketlerin bir cana malolabileceğini bu telefonları meşgul eden kişilerin bilmelerini istiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.