Genel SağlıkHABERLER

LAZER TEDAVİSİNİN SAKINCALARI!

Göz hastalıkları Uzmanı Operatör Dr. Aydın Yıldırım, uzak ve yakını etkileyen göz kusurlarının düzeltilmesinde kullanılan lazer tedavi yönteminin her hastaya uygulanamayacağını söyledi.

Lasık ile tedavi edilir

Dr. Yıldırım, “Lazer tedavisi göz tansiyonu ve katarakt rahatsızlığı bulunanlarla, şeker hastalığı olanlarda bir takım riskler yaratabilir. Göz yapısı izin verdiği ölçüde 12 dereceye kadar miyop, LASIK ile tedavi edilir” dedi.

Astigmat, miyop ve hipermetrop gibi göz sorunlarının LASIK denilen lazer yöntemi ile tedavi edilebildiğini söyleyen Op. Dr. Aydın Yıldırım, “Göz yapısı izin verdiği ölçüde 12 dereceye kadar miyop, LASIK ile tedavi edilir. Ayrıca miyop, astigmat ve karışık astigmatlar 6 numaraya kadar iyileştirilebilir. Ancak hipermetroplarda başarı oranı azdır. Bu hastalarda 4 numaraya kadar iyi sonuç alınabilir. 6 numara üzerindeki hastalarda ise başarı oranı düşüktür” dedi.

“HASTALIK BİR DAHA TEKRARLANMAZ”

Dr. Aydın Yıldırım, LASIK’ın klasik tedaviye oranla daha avantajı olduğunu savunarak, “Tedavi oldukça emniyetlidir. Üstelik iyileşme süreci de çok hızlıdır. Hasta 5-10 dakikalık işlem sonrasında hemen görmeye başlar ve 1-2 gün içerisinde de çok net görür. Tedavi sonrası 1-2 saat gözde çok hafif ağrı, batma ve sulanma dışında hastanın hiç bir şikayeti olmamaktadır” diye konuştu.

LASIK tedavisinin çok avantajlı olmasına rağmen herkese uygulanamayacağının da altını çizen Dr. Yıldırım şunları söyledi: “Detaylı bir inceleme safhasından sonra hastanın bu yöntem ile iyileştirilip iyileştirilmeyeceğine karar verilir. Hastanın gözlük derecesi artmaya devam ediyorsa derece duruncaya kadar tedavi ertelenir. Eğer kişinin göz tansiyonundan şüpheleniliyorsa veya gözünde katarakt başlangıcı saptanıyorsa tedavi iptal edilir. Öte yandan göz kalınlığı yetersiz çıkabilir veya şeffaf tabaka haritasında düzensizlik olabilir. Bu durumda da tedaviden vazgeçilir. Ayrıca ileri derecede şeker hastalığı, ağır romatizmal hastalıklar ve göz kuruluğu bulunan hastalara da bu yöntem önerilmez.”

Laser tedavisinden sonra gözdeki rahatsızlığın bir daha tekrarlanmayacağını ifade eden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Aydın Yıldırım, “Ancak bu tedavinin son derece tecrübeli bir cerrah tarafından çok iyi ayarlanmış bir lazer cihazıyla yapılması gerekmektedir” dedi.