Genel SağlıkHABERLER

GÖZYAŞI KANAL TIKANIKLIĞI VE TEDAVİSİ

Gözyaşının görevi gözümüzü ıslatıp gerekli kayganlığı sağlamak ve göz içindeki yabancı maddeleri temizlemektir. Göz yaşı, gözyaşı kanalı ile buruna akar. Gözyaşı kanal sistemi, alt ve üst kapaklarda birer delik (punktum)ve kanalcık ile başlayıp, gözyaşı kesesine ve daha sonra ince bir kanalla buruna açılır.

Gözde devamlı yaşarma, çapaklanma ve kızarıklık en önemli belirtileridir.

Bu sistemin en önemli hastalığı gözyaşı kanal tıkanıklığıdır.Gözde devamlı yaşarma, çapaklanma, kızarıklık ve bazen kese bölgesinde (burun kökünde) ağrılı şişlik en önemli belirtileridir.

Kanal tıkanıklığı, doğuştan olabildiği gibi, ileri yaşlarda da gelişebilir. Bebeklerde doğum sırasında kapalı olan gözyaşı kanalı, ilk bir ay içinde kendiliğinden açılır. Açılma geciktiğinde sulanma ve çapaklanma gibi şikayetlere neden olur. Doktorun önerdiği masaj yeterli gelmezse genel anestezi altında sonda ile açılır. Erişkin yaştaki kanal tıkanıklığının tek tedavi yöntemi ameliyattır.

Kanal tıkanıklığı, doğuştan olabildiği gibi, ileri yaşlarda da gelişebilir.

Klasik tipteki göz yaşı kanalı ameliyatında, ciltten bir kesi yapılarak göz yaşı kesesine ulaşılır ve burunla kese arasında yeni bir kanal oluşturulur. Ciltte rahatsız edici bir iz kalmaz ve başarı oranı yüksektir ( % 95 civarında ).

Laser ile yapılan ameliyatta; ciltten kesi yapmadan, yüksek enerjili laser ile yeni bir kanal oluşturulur.

Son yıllarda ABD ve çeşitli Avrupa ülkeleriyle birlikte ülkemizde de LASER ile kanal tıkanıklığı ameliyatları yapılmaktadır. Bu yöntemde 980 nm. dalga boyundaki diode laser sistemleri kullanılmaktadır. Laser ile yapılan ameliyatta ciltten kesi yapmadan, kanalın punktum denen üst ucundan girilerek göz yaşı kesesine ulaşılır, yüksek enerjili laser ile burun kemiği ve mukoza kısa bir sürede ortadan kaldırılır ve yeni bir kanal oluşturulur.

İlk uygulamalarda başarı şansı % 85-90, daha önce ameliyat olmuş kişilerde % 85 civarındadır. Başarısız olanlara aynı ameliyat tekrarlanabilmektedir.

Op. Dr. Melek KIRCALI
Göz Nurunu KorumaVakfı
Bayrampaşa Göz Hastanesi