Genel SağlıkHABERLER

E-BURUN DİŞ HKİMLERİNİN HİZMETİNDE

İnsanın koku alma duyusunu taklit eden e-burun adlı cihaz diş hekimliği alanında da kullanılacak

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) öğretim üyeleri, ”e-burun” adlı cihazın diş hekimliği alanında da kullanılabilmesine imkan sağlayan yeni bir yazılım geliştirdi.

ERÜ’den yapılan açıklamaya göre, Diş Hekimliği, Eczacılık ve Mühendislik fakülteleri öğretim üyeleri, insanın koku alma duyusunu taklit eden e-burun adlı cihazın, diş hekimliği alanında da kullanılabilmesini sağlayan yeni bir yazılım geliştirdi.

Geliştirilen yazılım sayesinde diş enfeksiyonlarına sebep olan etken mikroorganizmalar yüksek başarı oranı ile sınıflandırılabilecek ve böylelikle tedaviye etkin ve süratle başlanılabilecek.

Diş Hastalıkları ve Tedavisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özgür Er, geliştirilen yazılım sayesinde, ”e-burun” cihazının kültür-antibiyogram gibi klasik yöntemlerle mikroorganizmaların zaman alan ve pahalı olan tespit yöntemlerinin yerine geçeceğini düşündüklerini söyledi.

İleri teknoloji ürünü olan e-burun cihazının klinik uygulamalara girmesiyle, gereksiz ilaç kullanımı ile mikroorganizmaların antibiyotiklere karşı olan direnç geliştirebilme ihtimali gibi olumsuzlukların önüne geçmeyi planladıklarını ifade Er, ”Bu yazılım sayesinde diş doktorları, apseli dişlerde geniş, etkili antibiyotikler yerine direkt hedefe yönelik ilaçlar vererek hem etkili, hem de hastaya en az zararı verecek tedavi yöntemlerini kullanabileceklerdir” dedi.