Genel SağlıkHABERLER

VAN GÖLÜ’NDE TEMİZLİK ÇALIŞMALARI

Hıfzıssıhha Enstitüsü Van Bölge Müdürü Fesih Demirtaş, alınan tedbirler sonucu Van Gölü’nün kolibasili oranının düştüğünü söyledi.

Demirtaş, geçen yıl yaklaşık olarak 18 kilometrelik bir sahilde yüksek olan kolibasili oranı nedeniyle girilmezken, bu yıl sadece arıtma tesislerinin civarındaki 1 kilometrelik alanda girilmediğini belirtti.

Hıfzıssıhha Enstitüsü Bölge Müdürü Fesih Demirtaş, yaptıkları su tahlillerine göre geçtiğimiz yıllara oranla göl sularının bu sene daha temiz olduğunu söyledi. Demirtaş, göz, bağırsak ve deride çeşitli hastalıklara neden olan kolibasili oranının sadece arıtma tesisleri civarındaki bir kilometrelik alanda yüksek çıktığını belirtti.

Müdür Demirtaş, “Türkiye’de göllerde yıkanabilmek için kolibasili oranı en yüksek 100 mililitre sudan 7 bin kolibasili olarak kabul ediliyor. Bu oranın üstünde kolibasili olan bölgelerde göllere girilmiyor. Ancak geçen yıl arıtma tesisleri ile Edremit İlçesi yakınlarında bulunan Özel Serhat Lisesi arasında kalan 18 kilometrelik alanda bu oran yüksek olduğu için girilmiyordu. Ancak belediyeye ait olan arıtma tesislerindeki 2 ek ünitenin faaliyete girmesiyle bu yıl kolibasili oranı sadece arıtma tesislerin civarındaki bir kilometrelik alanda yüksek çıktı. Diğer bölgelerde kolibasili oranı çok düşük çıkıyor. Halk rahatlıkla arıtma tesislerinin bulunduğu bölgenin dışında yıkanabilir” dedi.