Genel SağlıkHABERLER

VEREMLE SAVAŞ İÇİN ‘DOĞRUDAN GÖZETİMLİ TEDAVİ’ UYGULANMALI

HIV/AIDS hastalığından sonra ölüme en fazla yol açan bulaşıcı hastalık olan tüberküloz yani verem hastalığının tedavisi için Dünya Sağlık Örgütü ‘Doğrudan Gözetimli Tedavi’yi öneriyor. Amerikan Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Prof.Dr. Levent Tabak ‘Veremle Savaş Eğitimi’ haftasında bu hastalığın önemine dikkat çekiyor.

Dünyada her saniyede bir kişiye tüberküloz mikrobu bulaşıyor, her üç kişiden biri de tüberküloz mikrobu taşıyor. Mikrobu vücudunda taşıyan her kişinin hasta olmamasına rağmen her yıl yaklaşık 8 milyon kişi hastalığa yakalanmakta ve bunların da yaklaşık 1.7-2 milyonu hayatını kaybetmektedir. Yapılan araştırmalara göre erişkinlerde HIV/AIDS hastalığından sonra ölüme en fazla yol açan bulaşıcı hastalık tüberküloz yani verem hastalığıdır.

Tüberkülozla savaş için geçmişte denenmiş sanataryum tedavisi (istirahat ve düzenli/yeterli beslenme) gibi yöntemler artık geçerliliğini yitirmiştir. Zira tüberküloz hastalığı günümüzde mevcut ilaçlar ile tamamen tedavi edilebilmektedir. İyi tedavi edilmiş bir tüberküloz hastasından korkmak yersizdir. Tüberküloz hastalığının iyi tedavi edilebilmesinin bütün esası ise tüberküloz ilaçlarının düzenli ve kesintisiz olarak kullanılmasıdır. Düzenli ve kesintisiz kullanılmadığı durumlarda tüberküloz hastalığına yol açan mikroplar ilaçlara karşı direnç geliştirmekte ve ‘çok ilaca direçli tüberküloz’ hastalarında olduğu gibi hastalık tedavi edilemez hale gelebilmektedir. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü ‘Doğrudan Gözetimli Tedavi’ yöntemini önermektedir.

Doğrudan gözetimli tedavi; tüm tedavi süresince hastanın ilaçlarının her dozunun bir görevli ya da hastadan sorumlu kişi tarafından hastaya içirilmesi ve bu durumun kayıt altına alınması esasına dayanan bir yöntemdir. Bu yöntemin tüberküloz savaşındaki en etkili yöntem olduğu düşünülürse gerçekleştirilmesi için politik ve finansal destek sağlanması konusunda iş başındaki hükümetlere büyük görev düşmektedir.

Amerikan Hastanesi
Göğüs Hastalıkları Bölümü
Prof.Dr. Levent Tabak