Genel SağlıkHABERLER

İSPANYOL GAZETECİLER, SAĞLIK MELEKLERİ’NİN KONUĞU

Novartis ve Türk Kadınlar Birliği’nin sosyal sorumluluk projesi Sağlık Melekleri, İspanyol basınının gündeminde. İspanyol gazeteciler Sağlık Melekleri’nin Pendik eğitim toplantısını izledi.

Sağlık alanında bir dünya lideri olan ve yenilikçi anlayışı ile insan sağlığı için çalışan Novartis’in, Türkiye’nin en saygın sivil toplum kuruluşlarından Türk Kadınlar Birliği (TKB) ile birlikte gerçekleştirdiği “Sağlık Melekleri” projesi devam ediyor. Kadınların yoğun ilgi gösterdiği Sağlık Melekleri toplantısı 13 Ekim’de Pendik Yunus Emre Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Toplantının her zamankinden farkı ise, Sağlık Melekleri projesini izlemek için İspanya’dan gelen gazeteci konuklardı. Novartis İspanya ve Novartis Türkiye’nin davetlisi olarak İstanbul’a gelen 21 gazeteci, örnek bir sosyal sorumluluk projesi olarak Pendik’te gerçekleştirilen eğitim toplantısına katıldılar. Hipertansiyon konulu eğitimi Yeditepe Üniversitesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Değertekin verdi. Toplantının ardından katılımcılarla sohbet eden İspanyol basın mensupları Sağlık Melekleri Projesi hakkında Novartis ve TKB yetkililerinden de bilgi aldılar.

“Sağlık Melekleri”, herbir kadının ailesi ve toplum için birer “sağlık meleği” olması fikrinden yola çıkarak Türkiye çapında kadınlara kronik hastalıklar konusunda sağlık eğitimi vermeyi amaçlıyor. Proje kapsamında, 2007 yılı boyunca 26 ilde gerçekleştirilen toplantılarda ülkemizin çeşitli illerinde yaklaşık 4000 kadına hipertansiyon, diyabet, kolesterol, astım, KOAH gibi kronik hastalıklar konusunda eğitimler verildi. Projenin bundan sonraki etaplarında ise Meme Kanseri gibi önemli hastalıklar ile ilgili eğitimler verilmeye devam edilecek.Toplantılarda uzman doktorlar, dünyanın bir numaralı sağlık sorunu olarak kabul edilen kronik hastalıklarla ilgili bilgilendirmenin yanısıra aileler için koruyucu yöntemler, yaşam biçimleriyle ilgili öneriler veriyorlar. Kronik hastalıkların tedavisinde başarı, hastalıkları kontrol altında tutabilmek, verilen tedaviye uyum sağlamak ve hekimin öngördüğü şekilde tedaviye devam etmekle mümkün oluyor. Kadınları bu konularda bilinçlendiren toplantılar, daha sağlıklı yeni nesiller yetiştirilmesini amaçlıyor.

Güldem Berkman: “Projeden somut sonuçlar alıyoruz.”

Proje hakkında konuşan Novartis Türkiye Ülke Başkanı ve İlaç Sektörü Genel Müdürü Güldem Berkman, Novartis’in tüm dünyada, geleceğin sağlık ihtiyaçlarını da öngörerek yenilikçi tedavilerle insanlığa hizmet ettiğini belirtti. İnsan sağlığını tehdit eden kronik hastalıkların gelecek yıllarda daha da yaygın hale geleceğini belirterek, Sağlık Melekleri projesinin toplumun bu alanda bilinçlendirilmesi ve sağlıklı nesiller yetişmesi için kritik önem taşıdığını ifade etti. Berkman, bugüne kadar eğitim toplantılarına katılan 4 bin katılımcı arasında yapılan anketin sonuçlarının, eğitim toplantılarına katılanların daha sonra sağlıkları ile yakından ilgilendiğini ortaya koyduğunu söyledi. Proje kapsamında verilen eğitimler sonucunda bugüne dek hastalığını bilmeyen pek çok kadının hekime başvurduğunu vurgulayan Berkman, çok sayıda katılımcının bu sayede hastalıklarının teşhis edildiğine ve tedavilerine başlandığına dikkat çekti.

Kanser gelecek 10 yılda yüzde 50 artacak

Novartis İspanya İş Geliştirme ve Ruhsatlandırma Direktörü Mercedes Echauri de toplantıda yaptığı konuşmada gelişmekte olan ülkelerde kronik hastalıkların önemli bir sağlık problemi haline geldiğini ve bu alanda Novartis’in, hastaların tedaviye ulaşmasını sağlayacak sosyal sorumluluk projeleri yürüttüğünü, hekim, eczacı ve hastalara yönelik eğitim programları geliştirdiğini belirtti. Echauri, gelişmekte olan ülkelerde sürekli ekonomik büyüme, yaşam koşulları ve sağlık ihtiyaçlarının yeterince karşılanamaması nedeniyle kronik hastalıkların artış gösterdiğine de dikkat çekti. Echauri, Dünya Sağlık Örgütü verilerine dayanarak konuyla ilgili ilginç rakamlar aktardı: Tüm dünyada 2020’ye kadar kansere yakalananların oranı yüzde 50 artacak, gelişmekte olan ülkelerde bu oran daha da yüksek gözlemlenecek. Dünya çapında sigara içenlerin yüzde 50’si gelişmekte olan ülkelerde yaşıyor. Bu oran giderek yükselecek. Obezite dünyanın en büyük halk sağlığı problemi. Dünyadaki hipertansiyon hastalarının yüzde 75’i gelişmekte olan ülkelerde. Tüm gelişmekte olan ülkelerde yaşlanan nüfus giderek artıyor.

Echauri, bu durum karşısında Novartis’in tüm dünyada yenilikçi ilaç yatırımlarına devam ettiğini, bunun yanısıra gelişmekte olan ülkelerde hastaların ilaca ulaşımını kolaylaştırmak ve tedavi ihtiyacını karşılamak üzere sosyal sorumluluk programlarına aralıksız devam ettiğini belirtti.

TKB Genel Başkanı Av. Sema Kendirci de yaptığı konuşmada TKB’nin kuruluşundan bu yana ilk sırada yer alan gündem konusunun kadın ve çocuk sağlığı olduğunu söyledi. Kendirci, Novartis ile yaptıkları işbirliğinin sağlık alanında bilgiyi kadının ayağına götürmek ve bunu ülke çapında yaygınlaştırmak hedefi taşıması açısından çok önemli olduğuna dikkat çekti. “Kadın sağlık konusunda bilgilendikçe, daha sağlıklı nesiller yetişecektir” diyen Kendirci, “Böylece gelecekte daha sağlıklı bir toplum için önemli bir adım atmış oluyoruz” dedi. Kendirci, kadın ve sağlık konusunda halen yapılacak çok şey olduğuna dikkat çekerek, Novartis ve TKB’nin Sağlık Melekleri projesiyle ülkenin daha çok noktasında daha fazla kadına ulaşmak için kararlılık içinde olduğunu söyledi.