Genel SağlıkHABERLER

ANNE ADAYLARI DİŞLERE DİKKAT!

Kadının hayatındaki dokuz ay, bebeğini dünyaya getirmek için yeni kurallarla yaşamayı öğrendiği bir dönem. Anne bebeğini düşünür ve bunun için kendi sağlığının korunmasının önemli olduğunu bilir.

Önlemi baştan alın

Hamilelik dönemlerinde kadınların dişlerinde de bir takım değişiklikler meydana gelir. Diş taşı oluşumunu artıran bu değişimin temelini,hamilelik döneminde östrojen ve progesteron salgılarının artması oluşturur.

Ağız ve diş sağlığının korunması da hamilelik döneminde özel bir titizlik gerektirir. Çünkü,anne adayının tüm vücudu gibi dişlerinde de bazı değişimler meydana gelir.

Anne adayı olmak biraz da herşeyi iki kere düşünmek demektir. Hamilelikle birlikte,anne adayının beslenme düzeninin değişmesinden,iki canlı olmanın bilinciyle günlük yaşamın yeniden organize edilmesine kadar pek çok yenilik bekler. Atılan her adıma,bir yandan dünyaya sağlıklı bir bebek getirme arzusu,diğer yandan da anne sağlığının zarar görmemesi düşüncesi yön verir. Anne adayının vücudu,hamileliğin getirdiği değişimlerden etkilenir. Bu dönemde alınacak önlemler kadınları,ilerleyen yaşlarda karşılaşmaları muhtemel pek çok hastalıktan koruyacaktır. Bu dönemde anne adaylarının dişlerine her zamankinden daha fazla dikkat etmeleri gerekmektedir.

Hamilelik dönemlerinde kadınların dişlerinde de bir takım değişiklikler meydana gelir. Diş taşı oluşumunu artıran bu değişimin temelini,hamilelik döneminde östrojen ve progesteron salgılarının artması oluşturur. Eğer önlem alınmazsa,diş taşları dişeti iltahabına neden olur. İltihaplanma sonucu dişeti kızarır,şişer,hassaslaşır ve sık sık kanama meydana gelir. İltihaplanma, eğer müdahale edilmezse,ağız içinde kist oluşmasına yol açar. Bu kistler normalde kendiliğinden yok olur;ama,eğer çiğnemeyi ve dişlerin sağlıklı bir şekilde fırçalanmasını engeller boyuta uluşırsa,diş hekimi operasyon kararı alabilir.

Önlem için diş fırçalamak ve doğru beslenmek esas

Hamilelik dönemlerinde kadınları tehdit eden diş eti iltihaplanmasının önlenmesi için alınabilecek en etkin önlem ağız ve diş sağlığına özen göstermektir. Bunun için dişleri günde en az iki kez ve mümkünse her yemekten sonra fırçalamak gerekir. Ayrıca dişleri her gün diş ipiyle temizlemek,günlük bakımın bir parçasını oluşturur. Bu dönemde iyi beslenme elbette dişler için de önemli. Özellikle hamilelikte C ve B12 vitaminlerinin,daha sağlıklı ve güçlü dişler için bol bol alınması gerekir.

Bunun yanı sıra,hamilelik döneminde diş hekimine daha sık kontrole gitmek,diş taşı oluşumuna erken müdahele edilebilmesini sağlar. Bu şekilde,dişetlerinde olası bir iltihaplanmanın ve daha ileri boyutlarda kist oluşumunun önüne geçilebilir.

Hamilelek döneminde diş tedavisi istenen bir durum değil. Bu nedenle tedaviye gerek kalmadan gerekli önlemlerin alınması son derece önemli. Anne adaylarının önlem almaları için temelde tek gereksinimleri doğru diş macunu ve diş fırçası. Hem dünyaya yeni gelecek sağlıklı bebekler hem de sağlıklı anneler için…