Genel SağlıkHABERLER

NÜKLEER SALDIRIYA HAZIRLIKLI DEĞİLİZ

Antalya’ da düzenlenen 5. Ulusal Kemik İliği Transplantasyonu ve Kök Hücre Tedavileri Kongresi’ nde çarpıcı gerçekler konuşuldu. Türkiye’ de ki hematolog sayısının azlığına dikkat çekilirken olası nükleer felaketlere hazırlıklı olmadığımız ortaya çıktı.

Antalya – Belek, Xanadu Hotel’ de, 6-9 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilen kongrenin basın toplantısında konuşan Kongre ve Türk Hematoloji Derneği (THD) Başkanı Prof. Dr. Muhit Özcan, kanser tedavisinde çok önemli rol oynayan kemik iliği ve kök hücre yapacak uzman sayısının yetersizliğini dile getirdi. Özcan “ Hematolog sayısı bakımından ülkemizde büyük bir sıkıntı var. Şuan ülkemizdeki hematolog sayısı 200’ ü geçmiyor. Bu sayı Avrupa ve Amerika’ nın yanında çok komik düzeyde kalıyor. Bu durumda doğabilecek olası bir nükleer felaket veya saldırıda çok yetersiz kalırız ve büyük can kayıpları yaşanır. Geçmişte yaşanan Çernobil faciasında Ukraynalılara Amerika’ dan gelen bir heyet müdahale etmişti. Ülkemizde dünya düzeyinde profesyonel nakiller yapabiliyoruz. Ama sayımız yetersiz. Geçen sene açılan 80 kişilik hematolog kadrosuna sadece 38 kişi başvuruda bulundu. Bunların yetişmesi de nereden baksanız dört yıl, bu sorunlar üzerinde THD olarak ciddi emek harcıyor ama karşılığını göremiyoruz “ dedi.

Kemik iliği ve kök hücre nakillerinin ölümcül olabilen kan ve bağışıklık sitemi hastalıkların tedavisinde başarıyla uygulanan bir yöntem olduğunu sözlerine ekleyen Özcan, bugün sıklıkla lösemi, aplastik anemi, Hodgkin hastalığı gibi çeşitli lenfomalar, bağışıklık sistemi hastalıkları ile meme ve over kanseri gibi bazı somut tümörlerin tedavisinde kullanıldığını söyledi. Bu tedaviler sayesinde lösemiyi yenmede önemli adımlar attıldığını da dile getiren Özcan, yeterli uzman sayısına ulaşılması ve hücre bankalarının çoğalması ile çok daha ileri seviyede başarı elde edebileceklerinin altını çizdi.

6-9 Mart tarihlerinde arasında, yoğun bir programda geçen kongrede 14’ ü yabancı olmak üzere 41 uzman konuşmacı katıldı. Kongrede, Ulusal kök hücre verici bankası kurulması, Kök hücre nakilleri ve geri ödemeler, Ulusal kök hücre nakli aktivitesi, Geç yan etkiler, Göbek kordonu: geleceğin alternatif kh kaynağı mı?, Akut yan etkiler, Kök hücre uygulamalarında Türkiye ve Dünya’ da yasal durum, Embriyonik kök hücreler, Akraba dışı nakiller, Çocuklar ve genç erişkinler için akut lenfoblastik lösemilerinde hematopoetik kök hücre transplantasyon (hkht) endikasyonları gibi kanser tedavisi adına geleceğe ışık tutan bir çok konu tartışıldı.