Genel SağlıkHABERLER

FUTBOLCULARIMIZ LENFOMA İÇİN SAHALARDA

Futbolcularımız bu kez yeşil sahalara Lenfoma’da erken teşhisin önemine dikkat çekmek üzere çıkacak. 17-19 Kasım tarihlerinde Turkcell Süper Ligi’nde yapılacak bütün maçlara ellerinde bez afişlerle çıkacak olan futbolcularımız, erken teşhis konusunda kamuoyunun ilgisini çekmeye çalışacak.

Erken teşhis edilmesi ve gerekli tedavinin yapılması halinde tamamen iyileşme sağlanan bir kanser türü olan Lenfoma (halk arasındaki eski adıyla lenf kanseri) önümüzdeki günlerde futbolcularımız tarafından bir kez daha gündeme taşınacak. 17-19 Kasım tarihlerinde Turkcell Süper Liginde gerçekleştirilecek bütün maçlara ellerinde bez afişlerle çıkacak futbolcularımız, erken teşhis konusunda kamuoyunun ilgisini çekmeye çalışacak. Organizasyon, Türkiye Futbol Federasyonu ve Türk Hematoloji Derneği’nin ortaklığıyla gerçekleştirilecek.

Halkımızın sadece yüzde 2.6’sının tanıdığı ancak ülkemizde oldukça yaygın olan Lenfoma konusunda geniş kitlelerin ilgisini çekebilecek bu tür etkinliklerin önemine dikkat çeken Türk Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Muhit Özcan, 17-19 Kasım tarihlerinde milyonlarca insanın izleyeceği futbol karşılaşmaları öncesinde yapılacak ‘erken teşhis’ duyurusunun kendilerini heyecanlandırdığını söyledi.

2 büyük futbol kulübü taraftarlarının bir lenf kanseri hastasının tedavisine destek amacıyla bir araya geldiklerini hatırlatan Prof. Dr. Muhit Özcan, “bu yüzden 17, 18,19 Kasım tarihlerinde maç öncesinde yapılacak bu etkinlik daha anlamlı hale geliyor. Ülkemizde lenfoma tedavisi büyük başarı oranlarıyla yapılabiliyor. Tek sıkıntımız bu hastalığın teşhis edilmesi. Eğer bu konuda halkımızı bilinçlendirebilirsek erken dönemde yakalayabileceğimiz hastalığı çok çabuk yenebiliriz” diye konuştu.

Lenfoma (lenf kanseri) nedir?

Erken tanı konulduğunda tamamen tedavi edilebilen bir hastalık olan lenfoma, insanların bu konuda bilinçsiz olması nedeniyle çoğunlukla teşhis edilemiyor. Lenfoma Koalisyonu tarafından yapılan bir araştırmada, lenfoma hastası olan insanların yüzde 42’si bu hastalığın tedavi edilebilir olduğunu bilmiyor. Yine lenfoma hastası olanların yaklaşık yüzde 55’i teşhis konulmadan önce bu hastalığın farkında bile değil. Türkiye’de ise hastalık konusundaki bilinç çok düşük. Yapılan son araştırmalar Türk insanının sadece yüzde 2.6’sının lenfoma ile ilgili bilgi sahibi olduğunu gösteriyor.

Dünyada her yıl 360 binden fazla insan lenfomaya yakalanıyor. Her gün ortalama 1000 kişiye lenfoma teşhisi konuyor. Erken teşhis ile tedavisi mümkün bir hastalık olduğu halde geç kalınırsa 6 ay içinde ölümcül hale gelebiliyor. Lenfomanın ana belirtileri boyun, koltuk altı veya kasık lenf bezlerinde ağrısız şişlikler, nedeni açıklanamayan ateş, gece terlemesi süreklilik gösteren yorgunluk hali, nedeni açıklanamayan kilo kaybı, kaşıntı ve ciltte kırmızı lekeler. Ancak bu belirtiler mutlaka lenfoma hastası olduğunuzu göstermiyor. Başka nedenlerle de benzer belirti ve bulguların ortaya çıkması mümkün. Yukarıda sayılan belirtiler görüldüğünde mutlaka doktora başvurmak gerekiyor.