Genel SağlıkHABERLER

PORTAKAL KABUĞU GÖRÜNÜMÜNE VEDA..

Kadınların korkulu rüyası olan ve bir güzellik kusuru olarak kabul edilen selülite karşı vakit geçmeden önlem alın, portakal görünümlü bir cilt geçmişte kalsın…

Selülit nedir?

Selülit derinin alt tabakasında, yağ dokusunun hemen çevresinde oluşan ve derinin üst bölümünde pütür pütür görüntü bırakan bir hastalıktır. Beslenme ne kadar fazla tek yönlü olursa, selülite o kadar çabuk aday olursunuz. Özellikle de fast food’a ve hazır yemeklere karşı olan eğilimimiz dokuları kötü yönde etkiliyor. Hayvansal yağlar, şeker ve tuz da en kötü düşmanlarımız. Yüksek topuklar, yanlış yürüme hareketleri, kambur oturma, selülite yol açan nedenlerdir. Çünkü bu saydıklarımız toplardamarlarda ve lenf damarlarında kanın geriye doğru akışını olumsuz yönde etkilerler.

Selülit tedavisinin tıbbi tedavi şekilleri nelerdir?

Tıbbi masajlar, Akupunktur, Ozon terapi-Ozon banyosu, Lazer terapi, Basınç terapisi, Mezoterapi, Lipoliz (Soya Enjeksiyonu), Liposuction

Selülitten nasıl korunulur?

• Kilonuzu koruyun. Günde 1500 kalori alın.

• Çok hareket edin, örneğin jogging yapın, bisiklete binin, yüzün, jimnastik yapın.

• Ayrıca vitamin ve mineral alın. A ve E vitaminleri deriyi düzgünleştirir, magnezyum metabolizmayı harekete geçirir, fosfor ve silisyum dokuları kuvvetlendirir.

• Vücudun fazla suyunu atması için beyaz ve kırmızı turp, maydanoz, kereviz, çilek ve pilav yiyin.

• Tuz, şeker, alkol, sigara, koyu çay, kahve, çikolata, kızartma ve undan uzak durun.

• Derinin kanla beslenmesini teşvik edin. Örneğin masaj eldiveni ile kendi kendinize yapacağınız masajla, bir sıcak, bir soğuk duşu sorunlu yerlere tutun. Saunanın da yararı vardır.

Selülit teşhisini kendimiz koyabilir miyiz?

Evet. Cilt iki parmak arasında kıstırıldığında, cildin dış tabakasında girinti ve çıkıntılar meydana gelir ki tıpta buna portakal kabuğu görünümü denir.

Selülit kadınlarda hangi bölgelere yerleşir?

Uyluğun üst kısmı, dizin ve bileğin iç kısımları, kaba et ve baldırların arkası ve üst bacaklara genelde süvari pantolonu şeklinde yerleşir.

Selülit rejimle geçer mi?

Hayır, selülit tüm zayıflama rejimlerine karşı dirençlidir. Özel bir tedavi gerektirir, kendi kendine geçmez.

Selülitte nasıl bir beslenme rejimi uygulanmalıdır?

Rejim, su açısından zengin, tuz açısından zayıf olmalıdır.

Selülitte uygulanan mezoterapi yöntemlerinde hedeflenen amaç nedir?

Tedavinin asıl amacı selüliti oluşturan süreci tersine çevirmek ve yağ hücreleri düzeyinde lipolizi tekrar harekete geçirmektir. Yani, birikimi ortadan kaldırmak, lenf ve kan dolaşımını rahatlatmak, lipoliz mekanizmasını tekrar harekete geçirmektir.

Lipoliz Nedir?

Yağ hücrelerinin boşluğunda depolanan yağların kimyasal olarak parçalanması ve eritilmesi, enerji olarak vücuda verilmesi olayıdır. Soya enjeksiyonu ile yağların eritilmesi olarak bilinen, son zamanlarda uygulanmaya başlanmış ve oldukça etkili bir yöntemdir.

Spor selüliti tedavi eder mi?

Hayır. Sert sporlar, vücudun belirli bir kısmını çalıştıran ve düzensiz yapılan sporlar hiçbir işe yaramaz. Selülite karşı en etkili sporlar tempolu yürüme ve yüzmedir.

Günde 3 litre su içilmeli mi?

Toksinleri ve zararlı maddeleri vücuttan atmak için, günde ortalama 1.5 litre su içmek gerekir. Ancak bu, herkes aynı miktarda su içecek demek değildir. Çünkü her insanın gereksinim duyduğu miktar farklıdır.

Liposuction bir zayıflama yöntemi mi?

Genetik mirasımız olan vücut özelliklerimiz, bazen istediğimiz vücut şeklinden oldukça farklı olabilir. Öyle ki, yıllarca diyet ve düzenli egzersiz yapabilir ve bu istenmeyen çıkıntılardan kurtulamazsınız. Hatta bazen kilolu bile olmadığınız halde, vücudunuzun bazı bölgelerinde orantısızlıklar olabilir. İşte bu tür durumlarda, aradığınız çare liposuction olabilir. Liposuction (vakumla yağ alma) ile vücut şekillendirmesi bölgesel olarak toplanmış fazla yağ birikimlerini uzaklaştırma tekniğidir. Bu işlem sonucunda daha ince ve orantılı bir görüntüye sahip olabilirsiniz.

Liposuction vücutta belli bölgelerde toplanan yağların vakum yardımı ile ince kanüller (metal borular) kullanılarak alınması yöntemidir. Bu girişim ile vücudun diğer bölgelerine göre daha fazla yağ toplanması olan yerlerden yağlar alınarak vücuda daha orantılı bir şekil kazandırılmaktadır. Bu işlem göbek, kalça (basenler), bacaklar, diz, bel yanları, sırt bölgesi, ayak bilekleri, kollar ve çene altı gibi bölgelerde özellikle uygulama alanı bulmaktadır. Yağların uzaklaştırılarak vücuda yeni şekil vermek amacıyla günümüzde bilimsel olarak kabul edilmiş komplikasyonları en az olan tek yöntem, yağların vakum yardımı ile emilmesi yani bilimsel adı ile liposuction yöntemidir. Bu işleme tıbbi literatürde body sculpting, body contouring, suction lipectomy gibi isimler de verilmektedir.

Liposuction bir zayıflama yöntemi değildir. İdeal olarak kilosu normal ya da normalden biraz fazla olan ancak vücudun belli bölgelerinde diğer bölgelerden daha fazla yağ toplanması olan kişiler için uygulanmaktadır. Özellikle bayanlarda kalça, basen, uyluk (üst bacak), karın ve bel bölgelerinde diğer bölgelere göre daha fazla yağ toplanması görülmektedir.

Liposuction işlemi sadece kanüllerin gireceği 3-4 mm uzunluğunda kesiler yolu ile yapıldığından ameliyat sonrası herhangi bir kesi izi göze çarpmamaktadır. Ameliyat sonrası dönemde girişim yapılan bölgeye elastik korseler giydirilmektedir. Böylece derinin yeni yerine daha pürüzsüz şekilde adapte olması sağlanmaktadır. Bu korselerin ortalama 2-3 hafta boyunca giyilmesi tavsiye edilmektedir. Liposuction hasta açısından ameliyat sonrası çok rahat geçen bir girişimdir. Liposuction işlemlerinden sonra hasta genellikle birkaç saat içinde evine yollanmakta ve bir iki gün içinde işine ve günlük aktivitelerine geri dönebilmektedir.

Liposuction, sellülit denilen derideki düzensizlikleri azaltabilmektedir. Deri elastikiyeti iyi olan genç hastalarda daha iyi estetik sonuçlar elde edilmektedir. Liposuction yapılan bölge yağ hücrelerinin sayısı azaltıldığından, kişi bundan sonraki yaşamında kilo aldığında özellikle bu bölgelerde yağ toplanması olmamaktadır. Liposuction işlemi uygun hastalar seçildiğinde deneyimli ellerde yapılırsa çok başarılı sonuçlar veren bir girişimdir.

Liposuction’ın en çok uygulandığı bölgeler hangileridir?

Kadınlarda liposuction’ın en çok uygulandığı bölgeler, basenler ve karınken, erkeklerde bel çevresidir. Bunun yanı sıra, kollar, diz, alt bacak, gövde, sırt, meme, boyun, çene altı ve uyluklara da uygulanır.

Ameliyat sonrasında, vakumlanan yağ tekrar vücutta birikebilir mi?

Liposuction, vücudun belirli bölgelerinde birikmiş olan yağ hücrelerini ortadan kaldırır. Hasta tekrar kilo almadıkça da, alınan yağın yerine yenisi gelmez.

İşe ne zaman dönebilirim?

İşe dönme süreniz, vücudunuzda kaç alan üzerinde liposuction uygulaması yapıldığına göre değişecektir. Genellikle ameliyatın ağırlığına göre, hastanın 1-4 günde işine dönmesine izin verilir.

Liposuction ile kilo kaybedilebilir mi?

Kilo verme için en iyi yol diyet ve egzersizdir. Liposuction kilo verme tekniği değildir ve şişmanlık hastalıklarını tedavi etmez. Bu işlem, bir şekillendirme ve vücuttaki orantısızlıkları düzeltmede kullaılan bir yöntemdir.

Doç. Dr. Fatih Peker
Plastik Cerrahi Uzmanı
Hisar Intercontinental Hospital