Genel SağlıkHABERLER

112 ACİL YARDIM’DA ÖRNEK SİSTEM

İnternet ve uydu teknolojisi kullanılan sistemle, bildirimlerin doğruluğu, hastanelerin kapasitesi belirlenebiliyor. İlk yardım için yola çıkan ambulans, dijital haritadan takip edilebiliyor.

Eskişehir Sağlık Müdürü Doç. Dr. Alaettin Ünsal, sistemi, gereksiz aramaların önüne geçmek, olay yerine kısa sürede ulaşmak, ilkyardım hizmeti vermek ve hastanın en yakın hastaneye ulaştırılmasını sağlamak amacıyla oluşturduklarını kaydetti.

Eskişehir Sağlık Müdürü Doç. Dr. Alaettin Ünsal, Sazova Mahallesi’nde oluşturulan 112 Komuta Kontrol Merkezi’nde düzenlediği toplantıda, 1 haftada yaklaşık 20 bin defa aranan 112 Acil Yardım’a gelen telefonların yüzde 95’ini gereksiz ve taciz içerikli aramaların oluşturduğunu bildirdi. Gereksiz aramaların önüne geçmek, olay yerine kısa sürede ulaşmak, ilkyardım hizmeti vermek ve hastanın en yakın hastaneye ulaştırılmasını sağlamak amacıyla başlattıkları çalışmaları tamamladıklarını belirten Doç. Dr. Ünsal, şöyle konuştu:

“İLK DEFA ESKİŞEHİR’DE UYGULANIYOR”

“Sazova’daki 112 Acil Yardım Komuta Kontrol Merkezi’nde, ilk defa Eskişehir’de uygulanan bir sistemi kurmayı başardık. İnternet ve uydu teknolojilerinin ve ilgili kurumların yardımıyla oluşturduğumuz sistem sayesinde, nereden arandığını, arayanın telefon numarasını, bu numaranın kime ait olduğunu ve arama zamanını anında belirliyor, arayanın sesini kayda alıyoruz. Arayan numaradan daha önce ihbarda bulunulmuşsa, sistem, o numaradan yapılan tüm aramaların dökümünü çıkarıyor. Böylece, önceki aramalarda hastaya yapılan müdahaleler hemen görülebiliyor.”

Bildirimin doğruluğunu tespit ettikten sonra, hemen, hastanın bulunduğu adrese ambulansla sağlık ekibi gönderdiklerini belirten Doç.Dr. Ünsal, ambulansın yola çıkış ve varış zamanını, hızını uydular yardımıyla merkezde oluşturulan dijital haritadan izleyebildiklerini kaydetti. Doç. Dr. Ünsal, sistem sayesinde, o anda hangi hastanede ne kadar boş yatak bulunduğunu, morgda kaç ceset olduğunu, hastanedeki personel sayısını anında belirleyebildiklerini, böylelikle hastanın en yakın ve en uygun hastaneye götürülmesini sağladıklarını söyledi.

YARGI OLAYLARINDA DA YARARLANILIYOR

Ambulansların olay yerine geç ulaştığı yolunda iddialarda bulunulduğunu hatırlatan Doç. Dr. Ünsal, söz konusu sistemin, yargıya intikal eden olaylarda önemli verilerin gün ışığına çıkarılmasını sağladığını ifade etti.

Eskişehir Sağlık Müdürü Doç. Dr. Alaettin Ünsal, kent merkezindeki üç 112 Acil Yardım istasyonunun komuta kontrol merkezinden yönlendirildiğini belirterek, “2005 yılında dördüncü istasyonu açacağız. İlçelerdeki toplam 10 istasyonda 25’er hekim, yardımcı sağlık personeli ve şoför, 24 saat boyunca görev yapıyor” dedi.