Genel SağlıkHABERLER

MEVLANA ÖĞRETİLERİYLE PSİKOLOJİK TEDAVİ

Mevlana’dan etkilenerek müslüman olan Alman Psikolog Michaela Mihriban Özelsel, hastalarını Mevlana öğretileriyle tedavi ediyor. Alman psikolog şunları söylüyor:

Mevlana’nın öğreti ve öğütleriyle hayatına yön verdiğini anlatan Michaela Mihriban Özelsel, hayatı boyunca barış, kardeşlik ve hoşgörü mesajları veren bu öğretileri, psikolojik rahatsızlığı bulunan hastalarına da uygulamaya başladığını kaydetti.

Daha önce geldiği Konya’da, Mevlana’dan etkilenerek Müslüman olan Alman Psikolog Michaela Mihriban Özelsel (55), hayatını ve eserlerini okuduğu Mevlana’nın öğretileriyle psikolojik rahatsızlığı bulunan hastalarını tedavi ediyor.

Özelsel, Almanya’nın devlet memuru olarak görevlendirdiği ailesinin uzun yıllar önce Türkiye’ye gelerek yerleştiğini ve kendisinin de bir okula kayıt olarak eğitimine başladığını belirtti.

Ailesiyle birlikte Mevlana Müzesi’ni ziyarete geldiği bir gün oradaki atmosferden çok etkilendiğini ve zihninin bir köşesine kazındığını ifade eden Özelsel, şunları kaydetti: “Bende derin izler bırakan Mevlana Müzesi’ni uzun zaman sonra gelerek ziyaret ettiğimde, çok daha değişik duygular yaşadım. O an gözyaşları içinde, yaşadığım manevi yoğunlukla olduğum yerde dakikalarca kaldım. Etraftaki insanlar beni kolumdan tutarak uzaklaştırmaya çalıştılar. Ben orada artık Müslüman olduğumu ve bunun için gerekenleri yapmamın doğru olacağını anladım.”

Müslüman oluşunun ardından Mevlana’nın eserlerini dikkatli bir şekilde okuyarak, onun öğreti ve öğütleriyle hayatına yön verdiğini anlatan Özelsel, hayatı boyunca barış, kardeşlik ve hoşgörü mesajları veren bu öğretileri kendi mesleğinde psikolojik rahatsızlığı bulunan hastalarına da uygulamaya başladığını kaydetti.

İNTİHAR DERECESİNE GELMİŞ HASTALAR

Genelde psikolojik rahatsızlığı bulunan hastalarda görülen hobilerin Batı metotlarıyla çok güzel bir şekilde giderilebildiğini vurgulayan Özelsel, şöyle devam etti:

“Ancak intihar gibi, bunalıma girmiş durumda olan hastalar için bu Batı metotları bir işe yaramıyor. Ama Mevlana insanlara verdiği umut, sevgi barış ve bu yöndeki bazı metotları ile bu rahatsızlıkların çözümlenmesi çok kolay. Almanya’da muayenehaneme gelen ve işsizlik gibi konularda intihar derecesine gelmiş hastalara Mevlana ile yaklaşıyorum. Acının mutlaka bir anlamının olduğunu söylüyorum. Bir manaya yüklenen acı çok az hissedilir. Ancak çekilen acı manasız olursa insanı bunalıma hatta intihara dahi sürükleyebilir.”

YUKARI ÇEKEN MELEK, AŞAĞI ÇEKEN EŞEK

Özelsel, sosyal yönden sorunları bulunanların yanı sıra sigara alışkanlığı, obezlik ve aşırı iştah gibi konularda rahatsızlığı bulunan hastalarını da Mevlana’nın öğüt ve öğretileriyle tedavi ettiğini söyledi.

Bu tür hastalara Mevlana’nın eserlerinde bahsettiği şekilde, “İnsanları kolundan iyi huylu meleklerin gökyüzüne doğru çektiğini, aşağıdan ise kötü huylu bir eşek tarafından çekildiğini düşünmelerini istediğini” belirten Özelsel, şöyle konuştu:

“Bunun resmini ise dolaplarına asmalarını ve sigara, yemek yeme gibi şeylerin eşek tarafından insanı aşağıya doğru çeken bir kötü huy olduğunu düşünerek iyi huylu melek yoluna gitmek için kendilerini engellemelerini istiyorum. İnsanlar, sigara alışkanlığından iştah ve şişmanlığa kadar birçok konudaki sıkıntılarını Mevlana’nın öğreti ve öğütleriyle giderebilir.”