Genel SağlıkHABERLER

ALKOL BAĞIMLILIĞININ AŞILMASI

Uzmanlar, alkol bağımlılığının fiziksel bir hastalık olduğunu, kesinlikle utanılacak bir durum ya da ahlak sorunu değil, bir sağlık problemi olduğu ifade ediliyor.

Alkol bağımlılığının fiziksel bir hastalık olduğu, kesinlikle utanılacak bir durum ya da ahlak sorunu değil, bir sağlık problemi olduğu ifade ediliyor. Uzmanlar, alkolizmin utanılacak bir durum olmadığını vurgulayarak, bu sağlık problemine sahip insanlara nasıl yardım edilebileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.

Edinilen bilgiye göre, ‘bağımlılık’ , kelime anlamıyla bir alışkanlığa psikolojik olarak önüne geçilmez bir biçimde ihtiyaç duymak anlamına geliyor ve bir kişi isteyerek alkolik ya da uyuşturucu bağımlısı olmuyor, onun hastalığı iradesinin önüne geçiyor. Uzmanlar bağımlı bir kişinin günahkar değil, sadece tıbbi müdahaleye ihtiyacı olan bir hasta olarak görülmesi gerektiğini de belirtiyorlar. Uzmanlar, tedavi edilmediği sürece, bu hastalığın ilerleyeceğini ve en sonunda kalıcı fiziksel ve zihinsel hastalıklara yol açacağını yada erken bir ölümle sonuçlanacağını vurguluyorlar. Bağımlı bir kimsenin tüm ailesini ve yakınlarını etkileyeceğini de belirten uzmanlar, bağımlı ve tedaviye ihtiyacı olan bir alkoliğe yardım etme konusunda ise şu uyarılarda bulunuyorlar:

Alkoliklerin tedaviye ikna edilmelerinin zor olduğunu belirten uzmanlar, onların yardıma ihtiyaç duyduklarını belli ettiklerinde, çoğunlukla artık kendileri için yapabilecekleri bir şeyin kalmadığını ve yakınlarının kendileri için en iyisini yapacağına inandıklarını ifade ediyorlar. Ancak bu döneme gelindiğinde, bedensel ve zihinsel olarak hastanın çok zarar görmüş olabileceğini de belirten uzmanlar, “Alkolik bir yakınınız varsa ve onu hala sevip, hala sağlığının düşünüyorsanız, onun şişenin dibinde yaşamasını engellemeli ve mutlaka tedaviye ikna etmelisiniz. Ona profesyonel bir yardım sunabilmek için gerekli planı yapmak zorundasınız” diyor. Bu anlamda alkolik birine yardım etmenin en ümit vadeden metodunun ‘müdahale’ olduğunu belirten uzmanlar, bu yöntemde hastanın, bağımlılığıyla yüzleştirildiğini, aile üyeleri, arkadaşları, doktoru, işvereni, iş arkadaşları yada onun bağımlığının kötü etkilerini gözlemlemiş yada hissetmiş başka yakınları ile karşılaştırıldığını bildiriyorlar. Böylece, kişi bağımlılığıyla yüzleşiyor ve onun kendisine ve çevresine verdiği zararı görüyor. Müdahaleden sonra büyük ölçüde hasta profesyonel bir yardıma ihtiyacı duyuyor. Uzmanlar bu ‘müdahale’ sürecinde yapılması ve yapılmaması gerekenleri de şu şekilde sıralıyor:

“Bağımlı kişiye gerçek ilgi ve sevgi gösterin.

Bağımlı kişiye alkol probleminin, hastalığından kaynaklandığını anlatın.

Nefret, düşmanlık, kötü söz söyleme, lanetleme, ahlak dersi vermek gibi yaklaşımlardan uzak durun, onu sevdiğinizi ve ona yardım etmeye çalıştığınızı unutmayın.

Hastalığını tedavi etmek için kullanılabilecek metotlardan bahsedin.

Bağımlı kişinin davranışlarının sonuçlarını görmesine yardımcı olun.

Hastaya bazı önerilerde bulunun. Örneğin, ‘yardım al ve aileni, işini, tüm hayatını eski haline sok ya da hiçbir şey yapmayarak işini, aileni, her şeyini kaybet’.

Bağımlı kişinin yardım kabul etmesine hazırlıklı olun. Tedavi merkeziyle önceden görüşün, gerekli ayarlamaları yapın. Böylece harekete geçmesini engelleyecek bahaneleri ortadan kaldırmış olurusunuz.

Bağımlı kişinin yardımı reddetmesine hazırlıklı olun. Hastalığıyla yüzleşmesi hemen olmayabilir.

Sürekli hastalığının tedavisi olduğunu, iyileşeceğini söyleyin.

Kendi kırgınlıklarınızı büyütmeyin. Ne kadar acı çektiğinizi ona anlatabilirsiniz ama, esas olarak hastanın alkol alışkanlığına odaklanın.

Hastanın neden bu kadar çok ve sık içtiğini tartışmak ya da alkolizminin kökenini aramak boş bir çaba olacaktır. Ona alkolizmin hayatının en büyük problemi olduğunu göstermek yeterlidir.

Hasta boş yere söz verse de kabul edin. Tüm sözleri tedaviyi kabul ettiklerinin işaretidir.

İkna etmenin anahtarı, gerçekleri göstermektir, yargılamak değil.

Tüm bunlara rağmen uzmanlar bu önerilerin bir fikir vermekten öteye gitmediğini belirterek, yakınında bir alkolik olan kişilerin en kısa zamanda bir doktora başvurmaları gerektiğini vurguluyorlar.