Genel SağlıkHABERLER

GIDA ÜRETİMİNDE SAĞLIKSIZ TABLO

Tarım Bakanlığı, geçen yıl Türkiye genelinde, gıda üretim yerlerinde 38 bin 206 denetim işlemi yaptı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın geçen yıl gerçekleştirdiği denetimler sonucu, insan sağlığına zararlı gıda üreten 1110 firmaya para cezası verildi. 487 firma hakkında da suç duyurusunda bulunuldu.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, geçen yıl Türkiye genelinde, gıda üretim yerlerinde 38 bin 206 denetim işlemi yaptı. Denetimler sonucunda, 1110 firma hakkında idari para cezası uygulanırken, 487 firma hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.

Denetim sonuçlarına göre, gıda üretim mevzuatına uygunluk açısından en kötü durumda olan sektörler, et ve süt ürünleri ile unlu mamüller sektörleri. Geçen yıl süt ve süt ürünleri üreten firmalarda 3 bin 492 denetim yapılırken, bu denetimler sonucunda 133 idari para cezası uygulandı, 160 işletme hakkında insan sağlığına zararlı gıda ürettikleri gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.

Et üreten firmalarda da 2094 denetim yapıldı. Denetimler sonucunda 31 idari para cezası uygulandı, 34 firma hakkında da suç duyurusu yapıldı.

FIRINLAR DA SINIFTA KALDI

Ekmek üreten fırınlarda yapılan 13 bin 814 denetimde, 465 idari para cezası verilirken, insan sağlığına zararlı ekmek üreten 96 firma savcılığa verildi.

Geçen yıl, un ve unlu mamüller üreten işyerlerinde 6 bin 701 denetim gerçekleştirildi. Denetimler sırasında 242 kez idari para cezası uygulanırken, 52 firma hakkında suç duyurusu yapıldı.

Şekerli mamül üreten firmalarda da 1739 denetim işlemi yapılırken, firmalara 40 idari para cezası verildi. Bu sektörde 14 firma hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

DENETİM YETKİSİ DEVREDİLİYOR

Mevzuat uyarınca, gıda üretim yerleri Tarım ve Köyişleri, satış yerleri ise Sağlık Bakanlığı ve belediyeler tarafından denetleniyor. Gıdada Sağlık Bakanlığı’nın yetkilerinin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na devredilmesine ilişkin protokol, geçen yıl Haziran ayında her iki bakan arasında imzalandı. Protokol uyarınca, yetki devrine ilişkin mevzuat hazırlanarak yıl sonunda TBMM’ye sevk edildi. Mevzuat değişikliği konusundaki görüşmeler, alt komisyonlarda devam ediyor.

Değişiklik yasalaşırsa, Sağlık Bakanlığı sadece içme suları ve tedavi amaçlı gıdaların üretim ve ticaretinde yetkili olacak.