Genel SağlıkHABERLER

YATARAK EGZERSİZ YAPIN

Texas Üniversitesi uzmanları, calmodulin-dependent protein kinase (CaMK) geninin yükseltildiği özel fareler üzerinde araştırma yaptı. CaMK geninin aktif edilmesiyle, diğer bir protein olan calcineurin’in, kas hücrelerini egzersiz yapmış gibi değiştirebildiği gözlendi.

Yüksek oranda CaMK proteini bulunan farelerde, kas hücre protopozlaması içinde bulunan küçük taneciklerin sayısının arttığını (mitochondria) gözleyen uzmanlar, bu durumun maraton koşucularında kas hücrelerinin gereksinimi olan gücü ortaya koyabildiğini kaydetti. CaMK proteini oranının artmasının, egzersiz yapmayan farelerde, egzersiz yapan farelerdeki gibi sağlıklı kas hücrelerini oluşturduğu belirlendi.

Araştırmacılar, elde ettikleri sonuca göre ilaç firmalarının yeni ilaç geliştirebileceğini açıkladı.

Yaşlanmayla birlikte vücuttaki mitochondrial proteinlerinin azaldığını kaydeden uzmanlar, yeni bir ilacın geliştirilmesi durumunda, yaşlılarda fiziksel aktivitenin ilaçla yükseltilebileceğini ve vücuttaki mitochondrial proteinlerinin de artırılabileceğini belirtti. Konuyla ilgili araştırma raporu, Journal Science dergisinde yayımlandı.

İlacın egzersiz yapamayan kalp ve solunum yolları hastalarında egzersiz yapmış gibi kas hücrelerini geliştirebileceği ve ikinci derece şeker hastalığı riskini azaltabileceği açıklandı.