Genel SağlıkHABERLER

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ, ‘SARS’ RAPORU HAZIRLIYOR

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), “gizemli zatürree” olarak adlandırılan “akut solunum yetmezliği sendromu” (SARS) hastalığıyla ilgili olarak Çin hükümetine bir rapor sunacak.

Hastalığın ortaya çıktığı Çin’in güneyindeki Guangdong eyaletinde bir hafta boyunca incelemelerde bulunan WHO uzmanları, hazırladıkları raporu Çin Başbakan Yardımcısı Wu Yi’ye verecek.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) internet sitesinde yapılan açıklamada, söz konusu raporun eyaletteki gözetimler ve alınan önlemler ile hastaların ve hastanelerin kontrolüyle ilgili önerileri içerdiği kaydedildi. WHO Sözcüsü Chris Powell tarafından yapılan açıklamada önerilerle ilgili detaylı bilgi verilmedi. Powell, Çin’in en büyük şehri Şanghay’dan da WHO uzmanlarının ziyaret etmeleri için talep geldiğini belirtti.

SARS KORKUSU ÇİN MAHALLESİNİ VURDU

SARS hastalığı, New York’taki Çin mahallesinin adeta tecrit edilmesine neden oldu. New Yorklular son günlerde SARS hastalığı nedeniyle özellikle Çin mahallesi gibi yerlere gitmekten kaçınıyorlar. Buradaki Çin lokantalarından bazılarının, müşterisizlikten kapanma tehlikesiyle karşı karşıya geldiği belirtiliyor.

Öte yandan, New York Senatörü Hillary Clinton, SARS hastalığıyla mücadele için 16 milyon dolarlık kaynak sağladığını açıkladı. Hillary Clinton, hastalığın, New York’un Asyalılar’ın yoğun olarak yaşadığı kesimlerinden uzak durulmasını gerektirmediğini söyledi.

New York’ta şimdiye kadar 7 kişinin bu hastalığa yakalandığı bildiriliyor. Tüm ABD’deki hasta sayısı ise 115’i buldu.

SARS HASTALIĞI “GÜNAH ÇIKARMAYI” ENGELLEDİ

“Akut solunum yetmezliği sendromu” (SARS) hastalığının yayılmasını önlemek amacıyla Singapur’daki Katolik Kilisesi, günah çıkarma uygulamalarına ara verdi. Singapur Başpiskoposluğu tarafından yayımlanan yönergede papazlardan bireysel günah çıkarma yapmamaları, bunun yerine toplu günah çıkarma töreni düzenlemeleri istendi. SARS hastalığının ortaya çıkmasından sonra Singapur’daki kiliselerde el sıkışma yasaklanırken, dini törenlerde ekmek lokmalarının ağız yerine avuca konulmasına başlanmıştı.

Singapur’da şu ana kadar SARS hastalığından dolayı 9 kişi hayatını kaybetti.

MALEZYA, ÇİNLİ TURİST GİRİŞİNİ YASAKLADI

Malezya, grip benzeri akut solunum yetmezliği (SARS) virüsünün yayılmasını önlemek için Kıta Çin’inden turist girişini yasakladı. Malezyalı bir yetkilinin Reuters’e verdiği bilgiye göre, Çin’deki Malezya diplomatik temsilcilikleri bundan böyle Çinli turistlere vize vermeyecek. Buna karşılık, devlet ve hükümet tarafından görevlendirilmiş olarak ya da iş, ticaret amacıyla Malezya’yı ziyaret etmek isteyen Çinlilere SARS ile alakalı hiçbir belirti göstermediklerine dair sağlık sertifikalarını bildirdikleri sürece vize alabilecekler.

Malezya hükümeti, vatandaşlarını SARS virüsünün ortaya çıktığı diğer ülkelere seyahat konusunda uyardı ve bu ülkelerden yeni işgücü alımını durdurdu. Malezya’yı geçen yıl 500 bin Kıta Çinli olmak üzere toplam 13 milyon kişi ziyaret etmişti.

HONG KONG’DA 42 YENİ VAKA, 2 ÖLÜ DAHA

Hong Kong’da 42 kişinin daha Akut Solunum Yetmezliği Sendromu (SARS) hastalığına yakalandığı, 2 kişinin de öldüğü bildirildi. Sağlık yetkilisi Liu Shao-Haei, düzenlediği basın toplantısında, ülkede hastalıktan ölenlerin sayısının 27, hasta sayısının da 970’e yükseldiğini söyledi.

GÜNEY AFRİKA’DA SARS VAKASI ŞÜPHESİ

Bu arada Güney Afrika’da bir kişinin, SARS hastalığına yakalandığından şüphe ediliyor. Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü başkanı profesör Barry Schoub, Johannesburg’da gazetecilere yaptığı açıklamada, bunun Güney Afrika ve Afrika kıtasında rastlanan ilk SARS vakası olabileceğini kaydetti.

Schoub, söz konusu kişinin, bir süre önce Hong Kong’u ziyaret ettiğini belirtti.

ALMANYA’DA SARS ŞÜPHESİ

Almanya’nın Stuttgart kenti yakınlarındaki Rhein-Neckar bölgesinde yaşlı bir kadının, Akut Solunum Yetmezliği Sendromu (SARS) şüphesiyle hastaneye kaldırıldığı bildirildi. Stuttgart kentinde bulunan Badem-Württemberg Eyaleti Sosyal İşleri Bakanlığı’nın sözcüsü, kısa süre önce Singapur’daki bir geziden dönen yaşlı kadında SARS belirtilerinin görüldüğünü kaydetti.

Sözcü, hastanın durumunun iyi olduğunu, hastalığa yakalanıp yakalanmadığının henüz kesinlik kazanmadığını belirtti.

103 KİŞİ ÖLDÜ

Şu ana kadar 20 ülkede 2800 kişiyi etkileyen SARS hastalığı 105 kişinin ölümüne yol açtı. Yarısını Çinlilerin oluşturduğu SARS kurbanlarının birçoğu Hong Kong ve Singapur’da kaydedildi.