Genel SağlıkHABERLER

KALBİNİZİ KORUYUN

Kalbinizi Koruyun

Ülkemizde, nüfusun yaklaşık yüzde 11’inin derhal tedaviyi, hatta bir bölümünün de hemen ameliyatı gerektirecek derecede ağır kalp hastası olduğunu belirten Türk Kalp Vakfı Başkanı Çetin Yıldırımakın, her yıl on binlerce insanın yaşamını yitirdiği kalp krizlerinin, dikkatli yaşam ve bazı alışkanlıkların terk edilmesiyle önlenebileceğini açıkladı.Türk Kalp Vakfı Başkanı Çetin Yıldırımakın, Türk Kalp Vakfı’na ait internetteki “www.tkv.org.tr” sitesinde yaptığı açıklamada, kalp krizi sonucu ölümlerin, insanların en verimli olduğu çağlarda görüldüğünü belirterek, “Bilimsel çalışmalar, belirli koşullar ve yaşam biçimlerinin kalp krizi tehlikesini arttırdığını, bu koşullar değiştirilirse, kalp krizlerinin önlenebileceğini ortaya koyuyor” dedi.

Kalp krizlerinin önlenebilmesi için alınması gereken sağlık önlemlerine de değinilen açıklamada, “Ülkemizde, nüfusun yaklaşık yüzde 11’i derhal tedaviyi, hatta bir bölümü de hemen ameliyatı gerektirecek derecede ağır kalp hastasıdır. 10.5 milyon insanın, kalp ve damar hastalıklarında en büyük risk faktörünü oluşturan hipertansiyonu var” deniliyor.

RİSKİ AZALTIN

Yıldırımakın’ın açıklamalarında, ölümle sonuçlanan kalp krizi riskini artıran faktörler karşısında alınabilecek önlemler hakkında da bilgi veriliyor.

Sigaranın, ölümle sonuçlanan kalp krizinin yaşanmasında en önemli etken olduğuna değinilen açıklama, şöyle devam ediliyor: “Sigaradan kaçınmak, varsa yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol gibi risk etkenlerinin kontrol ve tedavisi, gelebilecek kalp ve damar bozukluklarını büyük ölçüde önleyebilir. Büyükler sigarayı bırakarak çocuklara örnek olmalıdır. Yüksek tansiyon varsa tedavi edilmelidir. Yüksek tansiyonu olan bir kimse ilaçla tedavi görüyor olsa bile, aldığı tuz miktarını azaltmalı ve mutat olarak aldığı miktarın en çok üçte birine indirmelidir. Yemeklerde alınan katı yağlar ve kolesterol miktarı azaltılmalıdır. Katı yerine sıvı yağlar kullanılmalı ve kolesterol içerdiği bilinen yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Belirli sağlık önlemlerine dikkat edilir ve sağlıklı yaşamın gerekleri alışkanlık haline getirilirse, aile içindeki herkes bundan yararlanabilir. Özellikle çocuklara erken yaşlardan itibaren sağlıklı beslenme ve yaşama alışkanlığı kazandırılması, uzun ve sağlıklı bir ömrü hazırlayacaktır.”

Açıklamada, hekimin belirleyeceği ve normal vücut ağırlığını amaçlayan diyetin yanı sıra yüksek tansiyon ve kolesterol gibi etkenlerin kontrolü ile tedavisinin, olası kalp ve damar bozukluklarını büyük ölçüde önleyebileceğine de yer veriliyor.