Genel SağlıkHABERLER

SICAK ÇARPMASINA DİKKAT

Hava sıcaklığının 35 derecenin üzerine çıkması sıcak çarpması tehlikesini getiriyor. Su kaybı problem nedeni.

Çevre ısısı arttığında vücut, terleme ve ciltteki kan damarlarının genişlemesiyle ısıyı dengelemeye çalışıyor. Daha fazla ısı terfi edilemediğinde sıcak nedeniyle hastalık oluşuyor. Doktorlar, hava ısısı arttıkça vücut ısısının da bu artışla doğru orantı gösterdiğini belirterek, vücudun aşırı ısınmasının tehlikeli bir durum olduğunu vurguluyor. Doktorlar, sıcak havanın özellikle çocukları ve yaşlıları etkilediğini belirterek, “Vücudumuz normal ısı artışlarını dengeleyebilecek bir yapıya sahiptir. Isınan vücudumuz kendini soğutmak için iki yol dener. Bunlardan birincisi ‘terleme’, ikincisi ise ‘deri yüzeyine fazla kan pompalayarak vücut ısısını düşürmektir. Bu iki metabolizmanın düzenli çalışamadığı durumlar oluşabilir. Vücudumuz kendini soğutamadığında, vücudun artan ısısı kalıcı hasarlara neden olabilir. Bu durumdan en çok etkilenenler küçük yaştaki çocuklar ve yaşlılardır. Bünyelerinin zayıf olması onları güneşe ve aşırı sıcaklığa karşı daha hassas yapar” diye konuştu.

Sıcak çarpması ve bu nedenle oluşabilecek belirtiler, kendini ilk olarak yüksek ateş ile gösteriyor. Terleme oldukça fazlalaşıyor, nabız çok hızlanıyor ve vücut ağrıları oluşuyor. Susuzluk hissi ve bilinç bulanıklığı da diğer belirtiler arasında yer alıyor. Sıcak çarpmasına maruz kalmamak için güneş banyosunun süresini azaltmak, nemli ve sıcak ortamlarda fazla kalmamak, ılık duş alarak vücudu serinletmek alınabilecek tedbirler arasında bulunuyor. Doktorlar, sıcak çarpması durumunda yapılacak ilkyardımın şöyle olması gerektiğini belirtiyor:

“Hasta güneş altındaysa, gölge ve serin bir yere taşıyın. Ateşine bakın, nabzını kontrol edin. Nabız hızlı, ateş de yüksek ise hemen uzmanlardan yardım isteyin. Sağlık ekibi gelene kadar hastanızın bilincini kontrol edin. Ona adını, yaşını vb. bilgilerini sorun. Bilinci açık ise hastayı yarı oturur pozisyonda bekletin. Eğer bilinci kapalıysa ya da daha kötüye gidiyorsa, hastanızı sırt üstü yatırıp başını sola doğru yatırın. Bu nefes alıp vermesini kolaylaştırır. Hastanızı sağlık ekibi gelene kadar sıkı takip edin. Nefes alıp vermelerine, nabzına sürekli bakın. Hastaya soğuk duş aldırın ya da duruma göre kasıklarına, el ve ayak bileklerine, başına ve boynuna soğuk kompresler uygulayın. Vücut ısısını düşürmek için oda sıcaklığını düşürün. Isınan kompresleri tekrar soğutun, çünkü ısınan kompresler hastanın ateşini düşürmeye yardımcı olmaz. Hastanın bilinci açık ise alkolsüz ve soğuk içecekler. Tercihen su içirmeye gayret edin. Bilinci kapalıysa ya da bulanıksa, hastanıza bir şey içirmeye çalışmayın. Bilinci kapalı ya da bulanık kişi içirmeye çalıştığınız suyu ciğerlerine kaçırabilir, boğulmasına neden olabilirsiniz. Bu durumda hastanızın ısısını dışarıdan düşürmeye çalışın.”