Genel SağlıkHABERLER

GECE NÖBETİ KADINLARDA KANSER RİSKİNİ ARTIRIYOR

Amerikan bilim adamları, kadınlarda gece nöbeti ve kalın bağırsak kanseri riski arasında yakın ilişki olduğunu tespit ettiler.

Journal of the National Cancer Institute dergisinde yayımlanan makaleye göre, Harvard Tıp Okulu ve Brigham and Women Hastanesi’nde görevli bilim adamları, vücudun geceleri salgıladığı melantonin hormonunun, kanser riskiyle ilgili olduğunu ifade ediyorlar.

Melantonin hormonunun sadece karanlıkta üretildiğini kaydeden bilim adamları, bu hormonun kandaki düzeyinin, gece nöbetleri sırasında açık olan ışık nedeniyle azaldığını ifade ettiler. Araştırma başkanı Eva Schernhammer, melantoninin antikanserojen etkisinin bulunduğunu söyledi. Kadınlardaki kanser riskinin genelde östrojen hormonuyla ilişkilendirildiğini belirten Schernhammer, bu hormonun konsantrasyonunun da gece nöbeti sırasında arttığını ve kansere neden olabileceğini kaydetti.

Son yapılan araştırmaya 15 yıl süreyle ayda 3 kez ya da daha fazla gece nöbeti tutan kadınlar katıldı. Bu kadınlardaki kalınbağırsak kanseri riskinin yüzde 35 oranında arttığını ifade eden bilim adamları, kanser riskinin melantonin hormonu eksikliğinden kaynaklandığı görüşünde.

Schernhammer, araştırma sonucunun başka araştırmalarla desteklenmesi gerektiğini belirterek, şimdiye kadar elde edilen bulgulara göre, östrojenin değil, melantoninin kanser riskiyle ilgili olduğunun ortaya çıktığını söyledi.