Genel SağlıkHABERLER

OBEZLİK ANA KARNINDA BAŞLIYOR

Diyet Uzmanı Nurten Pehlivan, hamilelerin yanlış beslenmelerinin bebeklerini de etkilediğini söyledi.

Çağın hastalıkları arasında yerini alan obezitenin anne karnında başladığı bildirildi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne ait Şehir Kütüphanesi’nde “Obezite ve Beslenme” üzerine konuşan Diyet Uzmanı Nurten Pehlivan, hamile kadınların yanlış beslenme alışkanlıklarının bebekleri de etkilediğini, çocukluk ve ergenlik dönemlerinde de devam eden hatalı beslenmenin obezlikle sonuçlandığını söyledi.

Özellikle kadınların Türkiye’de erkeklere göre daha şişman olduklarına dikkat çeken Pehlivan, “Doğum kilolarını atamayan kadınlar, yanlış beslenme alışkanlıklarına ek olarak hareketsiz bir yaşam sürdürdükleri için aşırı kilolarından kurtulamıyorlar” dedi.

Avrupa’da her 3 kişiden birinin kilolu, her 10 kişiden birinin de obez olduğuna temas eden Pehlivan, “Obezler, başta kanser olmak üzere, kalp ve damar hastalıkları, nefes darlığı, kas, eklem hastalıkları ve safra kesesi taşları ile karşılaşıyorlar. Ölümcül hastalıklara sebep olan obeziteye yanlış beslenme yol açıyor” diye konuştu.

Pehlivan, öğün sayısını azaltarak aşırı yemek yeme yerine, sık ve az yemek yemenin daha doğru olduğunu belirtti. “Tıka basa yemek hazım güçlüğü yapar” diyen Pehlivan, “Az yenen yemeğin hazmedilmesi daha kolay olur” şeklinde konuştu.

Bursa 1. Murat İlköğretim Okulu öğrencilerinin takip ettiği toplantıda gençlerin kemik yapılarını güçlendirmeleri için kalsiyum yönünden zengin, süt, peynir, yumurta gibi yiyecekleri ihmal etmemeleri gerektiğini anlatan Pehlivan, gençlerden Akdeniz piramidi denilen tabanda tahıllar, ortada süt, yoğurt, meyve ve sebze.