Genel SağlıkHABERLER

BOĞAZINIZ AĞRIDIĞI ZAMAN

Virüslerle ve bakterilerle olan enfeksiyonlar, sinüzit, allerji gibi pek çok şey boğaz ağrısına yolaçabilir.

Boğaz ağrısıyla birlikte yüksek ateşiniz varsa ve nefes alma ya da yutma güçlüğü çekiyorsanız veya kendinizi çok yorgun hissediyorsanız hemen doktorunuzu görmelisiniz.

ANTİBİYOTİK NE ZAMAN KULLANILMALI?

Doktorunuz şikayetlerinize ve fizik muayene bulgularınıza göre antibiyotik kullanıp kullanmamaya karar verir. Antibiyotikler genellikle A grubu streptokokların yaptığı enfeksiyonlarda bulunur. Streptekoklara bağlı boğaz enfeksiyonlarında boğaz ağrısı ve ateş birdenbire başlar ve hastada soğuk algınlığı ve öksürük bulguları bulunmaz.

Streptokoksik boğaz enfeksiyonu en çok 5-12 yaş arası çocuklarda örülür. Fizik muayenede boyundaki lenf bezleri şiştir, boğaz kırmızıdır ve bademciklerin üstünde iltihap vardır. Eğer bu bulgulara sahipseniz doktorunuz diğer bazı testleri de yaparak antibiyotik kullanıp kullanmamaya karar verir.

HANGİ TESTLER YAPILMALI?

En çok uygulanan test boğaz kültürü almaktır. Boğaz kültürü boğaza bir eküvyon sürülerek alınır. Daha sonra eküvyon özel bir besi yerine konarak bakterilerinin üremesine izin verilir. Yapılabilecek diğer testler beyaz küre sayısının kontrol edilmesidir. Eneksiyoz mononükleosis için de kan testi yapılabilir.

HERKESE ANTİBİYOTİK VERİLMEZ

Antibiyotikler verildiği her seferinde az da olsa bir alerjik reaksiyon oluşturma riski taşırlar. Bu reaksiyonların bazıları ciddi olabilir. Antibiyotikler bazı yan etkilere de yolaçabilir. En sık görülen yan etki karın ağrısı ve ishaldir. En önemlisi ise eğer antibiyotikler pek çok kişi tarafından sıkça kullanılıyorsa bakteriler antibiyotiğe direnç geliştirebilir. Böylelikle antibiyotikler hastalıkları tedavide başarısız olabilir. Bunu önlemek için doktorlar antibiyotikleri ihtiyacı olan hastalarda kullanmaya çalışırlar. Antibiyotikler sadece bakterilere karşı boğaz enfeksiyonlarında yardımcı olabilirler. Antibiyotikler çoğunlukla virüslerin yolaçtığı soğuk algınlığına bağlı boğaz enfeksiyonlarını tedavi etmezler.

DOKTORUNUZ ANTİBİYOTİK VERMEZSE, KENDİNİZİ NASIL İYİ HİSSEDEBİLİRSİNİZ?

Neye bağlı bir boğaz enfeksiyonu geçirirseniz geçirin kendinizi iyi hissetmeniz birkaç gün alacaktır. Semptomlarınız için bazı şeyler yapabilirsiniz. Ateş ve kas ağrılarınız varsa doktorunuz hangi ilacın sizin için en uygun olduğunu söyleyecektir. Pastiller ve boğaz spreyleri de boğaz ağrısını azaltabilir. Bazen ılık su ile gargara yapmak yardımcı olabilir. Hafif soğuk gıdalar daha kolaylıkla yenebilir. Mutlaka yatak istirahati yapmaya ve içebildiğiniz kadar sıvı içmeye çalışın.

NE ZAMAN DOKTORU TEKRAR ARAMALISINIZ?

Hastalığın seyri sırasında şikayetleriniz değişebilir. Aşağıdakilerden herhangi biri varsa tekrar doktorunuzu arayın:

5 gün içinde düşmeyen ateş olursa,

Boğaz ağrınız yutmanızı engelleyecek kadar arttıysa,

Ağzınızı tam olarak açamıyorsanız,

Ayağa kalktığınız zaman başınız dönüyorsa,

Merak ettiğiniz diğer bulgu veya şikayetlerde.