Genel SağlıkHABERLER

YETİM VE ÖKSÜZLERE PSİKOLOJİK DESTEK

Marmara depreminde anne ve babalarını kaybeden çocukların vasileri eğitilecek.

Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülşen Öztürk, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Marmara depreminin ardından anne ve babasını kaybeden çocukların yeni hayatlarını birlikte sürdürdüğü vasilerinin, aileye katılan yeni bireyin yetiştirilmesinde zaman zaman sıkıntılar yaşadıklarının belirlendiğini söyledi.

Öztürk, oluşturulacak uzmanlar grubunun yetim ve öksüz kalan çocukların vasilerine eğitim verip, problemlerin çözümüne katkı sağlayacağına işaret ederek, “Sıkıntıları çözmek için uzman bir ekiple vasi eğitim programı hazırladık“ dedi.

Programın, hukuk, eğitim ve sağlık alanında bilgilendirmeyi kapsadığını belirten Öztürk, şöyle konuştu: “Anne ve babasını kaybeden çocuk, vasisi sayılan bir akrabasında hayatını sürdürürken, daha önceki yaşamından farklı bir duruma geliyor. Sosyal hayatı aniden değişen çocuğun alışkanlıkları da değişiyor. Aynı şekilde, vasilerin de yaşamı değişiyor. Vasilerle yapılan görüşmelerde, yeni çocukları yetiştirirken zorluklarla karşılaştıkları belirlendi. Bu yüzden, hukuk, eğitim ve sağlık alanındaki sıkıntıları nasıl çözeceklerini tam bilemiyorlar. Vasilere, bu alanlarda eğitim verip, çocuğun yetiştirilmesinde karşılaştıkları problemleri çözmelerini sağlayacağız“

Eğitim ve Tıp fakülteleri ile Barodan destek Programın, vasilere ve çocuklara yönelik anketlerin analizlerine göre başlatılacağına da değinen Yrd. Doç. Dr. Gülşen Öztürk, şöyle devam etti: “Vasilerin karşılaştıkları en önemli problemlerin başında çocukların eğitimi, cinsellik ve miras konuları olduğu ortaya çıktı. Çocuğun eğitimi için azami nasıl destek sağlayacaklarını anlatacağız. Aniden ergenlik yaşında çocuğa sahip olan vasiler, cinsellikle ilgili konularda sıkıntı yaşıyor. Miras açısından çeşitli hukuki sıkıntılarla karşılaşıyorlar. Bu problemlerin çözümü için, Baro ve Tıp Fakültesi`nden gelecek uzmanlar yardımcı olacak. Uzmanlar, vasilere neler yapması gerektiğini anlatacak“

Programı uygulayacak ekipte, Baro, Tıp Fakültesi Temsilcisi ve Öztürk`ün yanı sıra Prof. Dr. Nuray Sungur ile Yrd. Doç. Dr. Ayla Akbaş bulunacak.