Genel SağlıkHABERLER

ANLATMA DOSTUNA DERDİNİ

Kadınların kendi aralarındaki sohbetlerde, sağlık sorunu yaşayan hemcinslerine bulundukları öneriler, özellikle meme kanserinde erken teşhisi engelleyebiliyor.

Bursa Meme Hastalıkları Derneği Başkanı Op.Dr. Ceyhun İrgil, son 20 yılda tüm dünyada en çok konuşulan kanser türlerinin başında meme kanserinin geldiğini belirterek, bunda vaka sayısındaki artışın yanı sıra erken teşhisle tedavisi mümkün olan bir hastalık olmasının önemli rol oynadığını bildirdi.

ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ

Bir kadının pankreasını kontrol etmesinin mümkün olmadığını, ancak memesinde bir sorun olup olmadığını kolayca tespit edebileceğini anlatan İrgil, erken teşhis durumunda hastalıktan kurtulma oranının yüzde 96’ya kadar ulaştığına dikkati çekti. İrgil, bir meme hastalığından şüphelenen kadınların vakit geçirmeden genel cerrahi uzmanına görünüp, mamografi çektirmesinin önemine değinerek, “Meme kanseri basit sayılabilecek bir hastalık olmasına karşın, erken teşhis edilmediğinde çok ciddi sorunlara yol açıyor” dedi.

GENEL CERRAHA GİTMELİSİNİZ

Türkiye’de “meme”nin genellikle “gögüs” olarak adlandırıldığını ve memesinde rahatsızlık oluşan kadınların, muaeyene olmak üzere genel cerrah yerine göğüs hastalıkları uzmanına başvurduğunu dile getiren İrgil, bu durumun hastalığın erken teşhisinde gecikmelere neden olabildiğini vurguladı. İrgil, kitle oluşumu, ağrı, kızarıklık, meme başında çekilme ve enfeksiyon gibi durumlarda, kadınların mamografi çektirmesi gerektiğini ifade ederek, bazı kadınların mamografi cihazının acı verdiğine dair düşünce nedeniyle buna yanaşmadığın, ancak bu düşüncenin gerçeği yansıtmadığını kaydetti.

“MERAK ETME O SÜT BEZESİDİR”

Kadınların kendi aralarında yaptıkları sohbetlerde birbirlerine bulundukları “teşhis”lerin de bazen meme kanserinin erken tanısını engellediğine işaret eden İrgil, şöyle konuştu: “Mesela, bu tür sohbetlerde bir kadın diğer bir kadına memesinde bir kitle olduğundan yakındığında, karşısındakinden aldığı yanıt genellikle (Merak etme o süt bezesidir) oluyor. Bu yanıtı alan kadın da, rahatsızlığının üzerinde durmuyor. Halbuki, o kadının bir mamografi çektirerek, memesindeki kitlenin ne olduğuna baktırması lazım.”