Genel SağlıkHABERLER

‘SABUN TEMİZLİKTİR, SAĞLIKTIR’

Dünyada her yıl yaklaşık 2 milyon çocuk ishal nedeniyle hayatını kaybediyor. Sadece sabun kullanımı, bu ölümlerin yarısını engelleyebilir.

Türk insanının özellikle de çocukların gerektiği kadar sabun kullanmasını sağlamak ve onlara bu alışkanlığı kazandırmak amacıyla Evyap firması tarafından “Sabun Temizliktir, Sağlıktır” kampanyası düzenlendi.

Kampanyanın tanıtımı nedeniyle düzenlenen basın toplantısında konuşan Evyap Duru Grubu’dan Sorumlu Pazarlama Müdürü Murat Zengin, 75. kuruluş yıldönümünü kutlayan Evyap’ın, 110 ülkeyi aşan ihracatıyla, yılda ortalama 120 milyon doların üzerinde döviz kazandırdığını söyledi. Zengin, ana amaçlarının ihracat yaptıkları ülkelerde “Türk kahvesi ve Türk lokumundan” sonra, “Türk sabunu” kavramını oturtmak olduğunu belirtti. Türkiye’de kişi başına düşen sabun tüketiminin yılda 1 kilogram olduğuna işaret eden Zengin, “Bu rakamı gelişmiş ülkelerle karşılaştırdığımızda daha gidecek uzun bir yolumuz olduğu görülmektedir” dedi. Dünyada her yıl yaklaşık 2 milyon çocuğun ishal nedeniyle hayatını kaybettiğini vurgulayan Zengin, Dünya Sağlık Örgütü’nün araştırmalarının, sadece sabun kullanımının bu ölümlerin yarısını engelleyebileceğini ortaya koyduğunu söyledi.

Evyap Pazarlama Genel Müdürü Babür Çelebi de, Türkiye’ye göre Avrupa’da kişi başına düşen yıllık sabun tüketiminin yüzde 50, ABD’de de iki katı daha fazla olduğunu belirtti. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hasbi Aydemir de, iyi bir yağ eritici olan sabunun derideki yağ, ter, dıştan gelen kirler ve mikroorganizmaların uzaklaştırılmasını sağladığını kaydetti. Özellikle yemek öncesi ve tuvalet sonrası sabunla el yıkamanın önemini vurgulayan Prof. Dr. Aydemir, sıklığının 10-15’i geçmemesi ve 22-30 saniyelik yıkama süresinin yeterli olduğunu söyledi.

KAMPANYA

“Sabun Temizliktir, Sağlıktır” kamyanyası üç aşamadan oluşuyor. Kampanya yarın sabahtan itibaren medyada yayınlanacak üç reklam filmi ile başlayacak. “Sağlığınız için sadece sabun ve 22 saniye” sloganlı filmlerde özellikle çocuklara temizlik için ellerini 22 saniye sabunla yıkamaları gerektiği mesajı verilecek.

Daha sonra Milli Eğitim Bakanlığı’na 1 milyon adet sabun bağışlanacak, okullara poster ve afiş gönderilecek. Gelecek yıl Nisan-Mayıs aylarında da ülke genelinde “Çocuklar ve Sabun” konulu resim yarışması düzenlenecek.