Genel SağlıkHABERLER

YÜKSEK SES, SAĞIR EDEBİLİR

80 desibelden daha şiddetli sesler, kulaktaki alıcı hücreleri öldürerek sağırlığa neden olabiliyor.

Prof. Dr. Mustafa Erkan, kulaktaki hücre tahribatının en çok gençlik döneminde görüldüğünü belirterek, 80 desibelin üzerindeki seslerin yolaçtığı tahribatın derecesine göre zaman içinde yüzde 30-40’tan, yüzde 100’e kadar ulaşabilen işitme kayıplarına yolaçabileceğine dikkat çekti.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak-Burun-Boğaz Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Erkan, insan kulağının rahatsız olmadan algılayabileceği ses şiddetinin 80 desibelin altında olduğunu söyledi. Bağırarak konuşmanın bile zararlı sınıra çok yakın olduğunu belirten Erkan, şunları söyledi:

“Tabiatın ve normal konuşma sesinin şiddeti 60-70 desibel, bağırarak konuşmanın şiddeti ise 70-80 desibeldir. Ne yazık ki biz insanlarda dinleme terbiyesi yeterince gelişmediği için konuşurken, eğlenirken, müzik dinlerken, kendimize zarar verdiğimizin farkında olmuyoruz. Müzik dinlerken ve konuşurken tabiat sesinin sınırları içinde kalırsak, nüansları daha iyi algılarız.”

80 desibelden daha şiddetli seslerin, kulağın alıcı hücrelerini öldürerek sağırlığa neden olabileceğini ifade eden Erkan, şöyle devam etti: “80 desibelin üzerindeki sesler, iç kulaktan geçerken alıcı hücrelerin ölümüne neden olabilirler. Bu tahribat birikici özellik gösterir. Zaman içinde hücrelerdeki tahribatın derecesine göre işitme kayıpları yüzde 30-40’tan yüzde 100’e kadar ulaşabilir. İşitme kayıpları, maruz kalınan yüksek sesin frekans bölgesiyle de yakından ilgilidir. Bir de ani ses yükselmelerine bağlı duyma kayıpları olabilir. Tüfekle ateş etmek, klakson çalmak, yakından birinin kulağına bağırmak geçici ya da kalıcı duyma kayıplarına yolaçabilir.”

GENÇLİK DÖNEMİ

Erkan, gençlerin diskolardaki yüksek ses düzeyinden korunmalarını önererek, “Kulaktaki hücre tahribatı en çok gençlik döneminde görülüyor. Ancak, gençler bunu orta yaşlarda işitme kayıpları ortaya çıktığında anlayabiliyorlar” dedi.

Diskolarda ve düğün salonlarında, tankçı ve topçu birliklerinde, takım tezgahı üreten fabrikalarda çalışanlar ile bu gibi yerlerde görev yapan gazetecilerde ve sanatçılarda maruz kaldıkları yüksek ses düzeyine bağlı olarak duyma kayıpları olabileceğine işaret eden Erkan, “Özellikle de kapalı yerlerdeki yüksek gürültünün hücreleri tahrip etme etkisi çok daha fazladır. Çünkü, kapalı alanlardaki sesin şiddeti yankıya bağlı olarak artar. Açık alanlarda ise ses yankı yapmaz” diye konuştu.